Japānā augstākā trauksme - pieļauj kodoldegvielas kušanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānā avarējušās "Fukušimas" atomelektrostacijas teritorijā pirmo reizi konstatēts, ka ūdens ar augstu radiācijas līmeni ir arī reaktora ēkas ārpusē. Tāpat vakar piecās dažādās vietās ārpus AES augsnē atrasts radioaktīvais metāls plutonijs. Japānas varas iestādes otrdien ziņo, ka izsludināts augstākais trauksmes līmenis - tiek pieļauts, ka notikusi kodoldegvielas stieņu kušana.

Eksperti atzīst, ka tas, ka AES augsnē konstatēts plutonijs, izdzēsis "gandrīz visas šaubas", ka notikusi kodoldegvielas stieņu kušana.

Jau ziņots, ka pirmo reizi kopš avārijas radioaktīvais ūdens konstatēts ārpus energobloka – tunelī, kas savienots ar otro reaktoru. Līdz šim ārkārtīgi radioaktīvs ūdens atrasts tikai pašās reaktoru telpās. Tagad tas atrasts pazemes tunelī, kas domāts tehniskajai apkopei un kura viens gals atrodas apmēram 55 metru attālumā no jūras krasta. Tas speciālistiem rada bažas par bīstamā šķidruma nonākšanu apkārtējā vidē.

Japānas eksperti atzīst, ka otrdien situācija AES ir neprognozējama.

Turpinās dzesēšanu ar ūdeni

AES apkalpojošā kompānija nolēmusi pieturēties pie līdzšinējā plāna un turpina reaktora dzesēšanu ar ūdeni.

Japānas valdība atzinusi, ka sāktas konsultācijas ar kodolekspertiem par evakuācijas zonas paplašināšanu ap AES.

Nacionālās stratēģijas ministrs tikmēr paziņojis, ka valdība apsver iespēju nacionalizēt AES apkalpojošo kompāniju "Tepco".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu