ASV eksperti: Fukušimas AES lēnām atgūstas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānā Fukušimas atomelektrostacija (AES) "lēnām atgūstas" no postošās zemestrīces un cunami, tomēr jāveic vēl daudzi nozīmīgi darbi, otrdien apliecināja ASV valdības eksperti.

"Atbilstoši pašreizējai informācijai spēkstacija lēnām atgūstas no negadījuma," uzrunājot ASV senatorus, atzina Savienoto Valstu Enerģētikas ministrijas Kodolenerģijas biroja amatpersona Pīters Lionss.

"Tomēr šajā periodā būtiski svarīga ir reaktoru un baseinu atdzesēšana, un līdz šīm tā vēl pienācīgā apjomā nav notikusi, cik man zināms. Nākotnē, saprotams, veicama vērienīga sakopšanas operācija," norādīja Lionss.

"Joprojām pārvarami daudzi šķēršļi, lai panāktu Japānas spēkstaciju stabilitāti, tomēr es uzskatu, ka process virzās pareizajā virzienā," pēc tikšanās atzina ASV Kodolenerģētikas regulatora komisijas amatpersona Bils Borčards.

Normālas elektriskās strāvas padeves atjaunošana ir "nozīmīgs solis uz priekšu", uzsvēra Borčards, vienlaikus norādot, ka Fukušimas AES reaktoriem nepieciešama "vēl spēcīgāka dzesēšana", turklāt arī jāgarantē izlietotās kodoldegvielas baseinu drošība un jārūpējas, lai nepieļautu jūras ūdeņu saindēšanu no dažām ēkām.

ASV sūtīs uz Japānu pret radiāciju izturīgus robotus, kā arī apmācītus darbiniekus, kas var ar tiem strādāt, lai šādi iegūtu informāciju tajos reaktoru sektoros, kur cilvēkiem uzturēties joprojām ir bīstami, sacīja Lionss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu