Daugavā sākusies ledus iešana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Daugavā pie Daugavpils sākusies ledus iešana, informēja Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Vietumis 100-150 metru posmos upe jau atbrīvojusies no ledus segas. Saglabājoties pašreizējiem laika apstākļiem, atbrīvoties no ledus Daugava Daugavpils apkaimē varētu jau līdz sestdienai. Savukārt savu maksimālo līmeni ūdens upē varētu sasniegt nedaudz vēlāk, prognozēja Ruskuls.

Patlaban ūdens līmenis upē pamazām turpina celties un ir sasniedzis divu metru 70 centimetru atzīmi. Situācija Daugavā pie Daugavpils ir stabila.

Pērn marta beigās ledus Daugavā pie Daugavpils jau bija aizgājis, ūdens līmenis upē bija aptuveni piecarpus metri. Savukārt savu maksimālo līmeni - 7,72 metrus - ūdens Daugavā pērn sasniedza 9.aprīlī.

Plūdu apmērs varētu sasniegt pagājušā gada līmeni

Lai arī sniega un ledus kušana notiek pakāpeniski un līdzīgi laika apstākļi saglabājas arī Baltkrievijā, speciālisti pieļauj iespēju, ka palu laikā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils varētu sasniegt pagājušā gada līmeni.

Plūdu draudi Daugavpilij rodas, kad ūdens līmenis Daugavā pārsniedz septiņu metru atzīmi. Tad sāk applūst mazdārziņi, atsevišķi ielu posmi un dzīvojamās mājas zemākajās vietās, arī Grīvas kapi.

Patlaban ir apzinātas visvairāk apdraudētās mājas un tajās dzīvojošie iedzīvotāji. Ūdens līmeņa celšanās Daugavā Daugavpilī nopietni apdraud sešas līdz septiņas mājas, kurās mitinās aptuveni 20 cilvēki.

Galvenais plūdu kritērijs, pēc Ruskuļa domām, būs tas, cik strauji sniegs un ledus kusīs Baltkrievijā un Krievijā.

Saskaņā ar Daugavpils domes izstrādāto preventīvo pasākumu plānu plūdu gadījumam pirms divām nedēļām atbildīgo dienestu darbinieki sāka informēt iedzīvotājus, kas dzīvo applūšanas zonā, par plūdu draudiem.

Iedzīvotāji tika informēti par pašreizējo situāciju, prognozēm, iespējamām evakuācijas vietām, par to, kā rīkoties, kad nepieciešama palīdzība, kā arī par to, kur saņemt operatīvo informāciju.

Daugavpils domes vadība kopā ar atbildīgo dienestu speciālistiem ir apskatījusi arī slūžas, kas regulē ūdens līmeni, un konstatējusi, ka viss funkcionē normāli.

Daugavpils novadā Nīcgales, Līksnas, Sventes, Laucesas, Kalkūnes un Tabores pagastā applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki, applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās uzturas arī vairāk nekā simts mājlopu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu