Japāna atzīst: izmestā radiācija varētu būt divreiz lielāka

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Japāna otrdien vairāk nekā divas reizes palielinājusi aplēses par radioaktīvo vielu daudzumu, kas atmosfērā varētu būt nonācis pirmajā nedēļā pēc 11.marta katastrofālās zemestrīces un cunami izraisītās avārijas Fukusimas atomelektrostacijā.

Kā informē Japānas Kodolenerģijas un rūpniecības drošības aģentūra (NISA), pirmajā nedēļā atmosfērā varētu būt nonākuši 770 000 terabekerelu radioaktīvo vielu, salīdzinot ar iepriekš lēstajiem 370 000 terabekerelu.

Šāds novērtējums par radioaktīvo vielu daudzumu ir tuvāks neatkarīgās Japānas Kodoldrošības komisijas atzinumam, ka pirmā mēneša laikā no avarējušās spēkstacijas noplūduši 630 000 terabekerelu.

Japānas varasiestādes gan mierina, ka vairums radioaktīvo vielu tika aizpūstas Klusajā okeānā, nevis apdzīvoto rajonu virzienā.

Aģentūra savas aplēses koriģējusi pirms otrdien gaidāmās ekspertu padomes pirmās sēdes. Desmit akadēmiķiem un ekspertiem uzdots noskaidrot cēloņus, kas izraisīja lielāko kodolkrīzi pasaulē kopš Černobiļas katastrofas.

Kā norāda padomes priekšsēdētājs Tokijas universitātes pētnieks Jotaro Hatamura, kodolenerģija ir bīstama. "Bija kļūdaini uzskatīt to par drošu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu