Čīles vulkāns rada haosu Dienvidamerikas aviosatiksmē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Čīles dienvidos esošā Pujeves vulkāna izmesti pelni otrdien izraisīja gaisa satiksmes traucējumus lielā Dienvidamerikas daļā, savukārt stipras lietusgāzes izvirduma rajonā radīja bažas par zemes nogruvumu risku.

Gaisa satiksme tika ievērojami traucēta, pelnu mākonim izplatoties virs Argentīnas, Urugvajas un Brazīlijas. Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā, kas ir reģionālas nozīmes gaisa satiksmes centrs, lielāko otrdienas daļu bija atcelti ienākošie un izejošie reisi.

Abās Buenosairesas lidostās otrdien tika atcelti pavisam 62 reisi, bet otrdienas vakarā gaisa satiksme pakāpeniski tika atjaunota. Urugvajas galvaspilsētā Montevideo atcēla apmēram 90 procentus ienākošo reisu.

Lidostas Argentīnas dienvidos ir slēgtas jau kopš sestdienas, kad sākās izvirdums.

Bažas par zemes nogruvumiem

Lietus un vulkānisko pelnu maisījums nolija uz apdzīvotām vietām pie Pujeves vulkāna, radot bažas, ka šā maisījuma svars var izraisīt zemes nogruvumus un apdraudēt dambjus šajā rajonā, turklāt upes var tikt piesārņotas ar vulkāniskajiem pelniem un gāzēm.

Pujeves vulkāns atrodas apmēram 870 kilometrus uz dienvidiem no Čīles galvaspilsētas Santjago. Tā izvirdums sākās sestdien un ir pirmais kopš 1960.gada, kad vulkāna izvirdums bija noticis pēc 9,5 ballu zemestrīces.

Apkārtni klāj bieza pelnu kārta

Argentīnas ziemas kūrortā Bariločē pelnu un lietus maisījums izraisīja elektrības ģeneratoru īssavienojumus. Bariločē tika pārtrauktas elektroenerģijas un dzeramā ūdens piegādes, kā arī tika slēgta lidosta, kuras skrejceļus klāj bieza pelnu kārta.

No 22 ciemiem vulkāna apkaimē ir evakuēti ap 4000 iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu