Alokstes upe pilna beigtām zivīm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Alokstes upē Aizputes novadā vietējie iedzīvotāji novērojuši baisu ainu. Upes dažādās vietās peld beigtas zivis, ar kurām mielojas kaijas. Vides speciālisti šobrīd skaidrojot piesārņojuma iemeslu, tā piektdien informēja LNT raidījums „Degpunktā”.

Alokstes upe tek gar Aizputi un Kazdagu vairāku kilometru garumā. Upes piesārņojumu pamanīja vietējie iedzīvotāji un par to informēja Aizputes novada domi.

Aizputes pilsētas dežūrdienesta darbinieks Juris Birulis „Degpunktam” atzina, ka vietējie lūguši pārbaudīt situāciju upē, lai noskaidrotu, vai „tur gadījumā nav uzsprāgusi kāda atombumba, jo pilns ar beigtām zivīm”.

Pēdējās dienās Alokstes upes krastos bieži migloti lauksaimniecības lauki, tā pastāstīja medību kluba „Kazdanga” pārstāvis Vilis Grāmatnieks. Tas varētu būt piesārņojuma iemesls, viņš domā.

Tomēr šaubas raisot tas, ka arī upes augštecē un pie Kazdangas centra konstatētas beigtas zivis Alokstes upē. „Te ir saimnieki, kas miglo, kas nemiglo laukus. Neesmu īsti pārliecināts, ka tā miglošana pie vainas,” uzskata Grāmatnieks.

Līdztekus Grāmatnieks pauž satraukumu par to, ka iedzīvotāji nezinot, pie kā vērsties upes piesārņojuma gadījumā, lai tiktu operatīvi paņemtas ūdens analīzes un noteikts patiesais piesārņojuma cēlonis.

Kā ziņoja „Degpunktā”, uzaicinātie vides inspektori ieradušies ņemt analīzes tikai nākamajā dienā. Tādēļ vietējie spriež, ka tas, iespējams, bijis jau par vēlu, jo upē ūdens mainās.

„Pētīs un skaidros, no kurienes tā inde iznākusi. Droši vien lauki migloti un kaut kāda ķīmija te ielaista,” sprieda Birulis. Kamēr eksperti skaidros piesārņojuma iemeslu, vietējie iedzīvotāji nedrīkst lietot upes ūdeni lauku laistīšanai vai mājlopu dzirdināšanai, arīdzan peldēšana un makšķerēšana šobrīd jāatliek.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu