Aizvadīts otrs siltākais jūnijs pēdējo 88 gadu laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ar mēneša vidējo gaisa temperatūru plus 17,3 grādi, kas ir 2,6 grādi virs normas, 2011.gada jūnijs ir bijis vissiltākais vasaras sākuma mēnesis šajā gadsimtā un otrais siltākais jūnijs Latvijā pēdējos 88 gados, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Ilggadīgie novērojumi rāda, ka vissiltākais jūnijs Latvijā ir bijis 1999.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 3,4 grādus virs normas, savukārt visaukstākais laiks jūnijā ir bijis 1928.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 4,9 grādus zem normas.

Pagājušā, 2010.gada, jūnija vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija plus 14,9 grādi, kas ir tuvu normai.

Siltāks par normu šā gada jūnijs bija visā Latvijā. Vislielākās mēneša vidējās gaisa temperatūras novirzes no normas bija Ventspilī un Vidzemes ziemeļu daļā, bet vistuvāk normai mēneša vidējā gaisa temperatūra bija Jelgavā un Alūksnē.

Ar vidējo gaisa temperatūru plus 20 grādi jūnija pirmās desmit dienas kopumā bija siltākā jūnija pirmā dekāde Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. 1 jūnijā un no 6.jūnija līdz 10.jūnijam diennakts vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā pārsniedza normu par septiņiem līdz deviņiem grādiem. Pēc diennakts vidējās gaisa temperatūras 1., 6. un 7.jūnijs bija līdz šim viskarstākie, bet 8.jūnijs un 9.jūnijs - otrie karstākie atbilstošie datumi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Laikā no 6.jūnija līdz 10.jūnijam katru dienu maksimālā gaisa temperatūra vietām Latvijā pārsniedza plus 30 grādus, visaugstāk - līdz plus 32,1 grādam - pakāpjoties 7.jūnijā Ventspilī. Šī temperatūra tā arī netika pārspēta līdz pat mēneša beigām.

Daudzās novērojumu stacijās 1., 6., 7. un 9.jūnijā krita iepriekšējie maksimālās gaisa temperatūras konkrētajā dienā konkrētajā vietā rekordi, bet 1., 6. un 9.jūnijā tika reģistrētas jaunas šo dienu visaugstākās gaisa temperatūras visā Latvijā kopumā. Tomēr ilggadīgās visa mēneša visaugstākās gaisa temperatūras nevienā novērojumu stacijā netika pārspētas. To vērtības visā Latvijā ir virs plus 30 grādiem līdz pat visaugstākajai - plus 34,6 grādi Mērsragā.

Jūnija otrajā dekādē gaisa temperatūra pakāpeniski atgriezās normas robežās un brīžam pat ar nelielu negatīvu novirzi saglabājās gandrīz līdz mēneša beigām. Naktīs temperatūra atkal vietām noslīdēja zem plus 10 grādiem, mēnesī viszemāko vērtību - plus 3,5 grādus - sasniedzot naktī uz 26.jūniju Mērsragā. Vasarīgs siltums Latvijā atgriezās mēneša pēdējās dienās, un 30.jūnijā dienā daudzviet jau atkal bija plus 28, plus 29, Rūjienā - plus 30,2 grādus silts.

Ar mēneša nokrišņu daudzumu 42 milimetri, kas ir 66% no ilggadīgās vidējās normas, šā gada jūnijs ir bijis šajā gadsimtā otrais sausākais, bet pēdējos 88 gados 14.sausākais. Vēl mazāk nokrišņi šajā gadsimtā jūnijā bijuši 2006.gadā.

Ilggadīgo meteoroloģisko novērojumu rezultāti rāda, ka jūnijā vismazāk nokrišņu - tikai 34% no normas - ir bijis 1969.gadā, savukārt 1928.gada jūnijs ir bijis pēdējos 88 gados ne tikai visaukstākais, bet arī vislietainākais - nokrišņu daudzums tajā bija vairāk kā 230% no normas. Šī gadsimta jūnijos vismazāk nokrišņu - tikai 57% no normas - bijis 2006.gadā, bet visvairāk - 2009.gadā, kas ar mēneša nokrišņu daudzumu 105 milimetri bija sestais nokrišņiem bagātākais vasaras sākuma mēnesis.

Mazāks par normu šā gada jūnija nokrišņu daudzums bija lielākajā Latvijas daļā. Ar mēneša nokrišņu daudzumu 24% no normas vissausākais laiks bija Rūjienā, bet mēneša normatīvās vērtības pārsniegums bija tikai Kuldīgā un Dobelē.

Jūnija pirmās desmit dienas Latvijas lielākajā daļā tika aizvadītas praktiski bez nokrišņiem, un nelieli lietus mākoņi brīžam izveidojās tikai vietām Kurzemes jūras piekrastes teritorijās, tomēr trešdaļa no pirmās dekādes normas nolija 8.jūnijā Ventspilī. Dāsnas lietusgāzes bija 9.jūnijā Liepājā, kur diennakts nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs visas dekādes nokrišņu normai, savukārt 10.jūnijā uzreiz 70% no pirmās dekādes nokrišņu normas nolija Rucavā. Turpmāk līdz pat 25.jūnijam lielāki vai mazāki nokrišņi Latvijā bija katru dienu. Jūnijā lielākais diennakts nokrišņu daudzums - 32 milimetri, kas ir 55% no mēneša normas - nolija 11.jūnijā Kuldīgā. Visā Latvijā visbagātākais ar nokrišņiem laika periods bija no 16.jūnija līdz 20.jūnijam, kad nolija puse no visa mēneša nokrišņu daudzuma.

Pērkona negaiss jūnijā Latvijā novērots 13 dienas. Gandrīz visā teritorijā pērkons ducināja 30.jūnijā, daudzviet arī 11.jūnijā un 24.jūnijā. Vietām zemi sasniedza arī krusas graudi.

Jūnijā dominēja dienvidrietumu puses vēji, biežāk par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem vējš pūta arī no dienvidaustrumu, austrumu puses, savukārt retāki, kā parasti šajā laikā, bija ziemeļu un dienvidu vēji. Mēneša laikā dominējošais vēja ātrums bija 1 līdz 4 metri sekundē (m/s). Brāzmām mēnesī vislielākais ātrums bija Līgo dienā, 23.jūnijā, kad Ventspilī brāzmas sasniedz 23 m/s, Liepājas ostā - 22 m/s, bet citviet Kurzemē 17 līdz 19 m/s.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu