Pēc negaisa bez elektrības līdz 8000 "Latvenergo" klientu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdienas vakarā plkst.21 bez elektrības bija 7,5 tūkstoši "Latvenergo" klientu, liecina elektroapgādes atslēgumu karte kompānijas mājaslapā. Ceturtdienas pēcpusdienā Latvijā sāka veidoties jauni lietus un negaisa mākoņi. Vakarā vietām visos reģionos iespējams pērkona negaiss. Varbūtība, ka izveidosies tik liels negaiss kā trešdienas vakarā, ir maza, bet vējš var būt stiprs.

Lielāko daļu bojājumu radījušas spēcīgas vēja brāzmas saistībā ar negaisa mākoņiem, kas kopš ceturtdienas pēcpusdienas no dienvidaustrumiem šķērso Latviju. Vēlā pēcpusdienā lieli negaisa mākoņi skāra Daugavpils, Preiļu un Madonas pusi, vakarā spēcīgs pērkona negaiss no Zemgales pārvietojās uz Kurzemi, lielākos postījumus radot Dobeles, Jaunpils, Jelgavas, Ozolnieku, Priekules, Rucavas un Saldus novadā.

Negaisa laikā vējš vietām sasniedza vētras spēku un lauza kokus, dažviet krita lieli krusas graudi, pavēstīja aculiecinieki.

Tuvākajā naktī vietām Latvijā vēl gaidāmas pērkona lietusgāzes, spēcīgi negaisi atkal iespējami piektdienas pēcpusdienā un vakarā, prognozē sinoptiķi.

Piektdien +27..+33

Piektdien saule gaisu sakarsēs līdz +27..+33 grādiem. Vietām īslaicīgi līs un ducinās pērkons, pievakarē jau daudzviet - sevišķi valsts dienvidu daļā - gaidāmas pērkona lietusgāzes. Negaisa laikā dažviet iespējama arī krusa un vētra. Pārsvarā pūtīs mēreni stiprs austrumu vējš, pēcpusdienā brāzmās 8-13 metru sekundē.

Rīgā būs mainīgs mākoņu daudzums, iespējamas pērkona lietusgāzes. Pūtīs mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš, kas piektdienas pēcpusdienā brāzmās pastiprināsies līdz 12 metriem sekundē. Gaisa temperatūra naktī nenoslīdēs zemāk par +20 grādiem, piektdien termometra stabiņš pakāpsies nedaudz virs +30 grādu atzīmes.

Īpaši jāuzmanās gados veciem cilvēkiem un bērniem

Visbiežāk cilvēki cieš no karstuma tad, ja organisms nespēj atdzist un kompensēt karstuma radīto ietekmi.

Mediķi atgādina, ka karstā laikā veselība var pasliktināties gados vecākiem cilvēkiem, zīdaiņiem un maziem bērniem, cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, kā arī cilvēkiem, kuri veic fiziskas aktivitātes, un tiem, kuri lieto noteikta veida medikamentus, kā arī cilvēkiem, kuri lieto alkoholu un citas atkarību izraisošas vielas.

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem, tāpēc viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus automašīnā. Jāseko arī, lai bērns nepārkarstu guļot. Mazuļa ratiņi var pārvērsties par "siltumnīcu", un pārkarsis bērns var iet bojā. Bērns var pārkarst, arī guļot smacīgās un karstās iekštelpās, norāda mediķi.

Daudz jālieto šķidrums

Karstajā laikā jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums. Nav ieteicams dzert šķidrumu, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura. Vislabāk dzert vēsu tēju vai minerālūdeni bez gāzes.

Diena jāplāno tā, lai varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrasties labi vēdināmās telpās. Ja uz ielas paliek pārāk karsti, jāmeklē atvēsinājums veikalos, kafejnīcās, telpās ar kondicionēšanas iekārtām.

Valkā cepuri un saulesbrilles

Ja jādodas ārpus mājas, jāsargā sevi un bērnus no saules iedarbības, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles. Mugurā ieteicams vilkt gaišu, vieglu, elpojošu, ērtu apģērbu no dabīga materiāla, paņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens.

Jāizvairās arī no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē vai karstās, nevēdinātās telpās, piemēram, darba uz lauka vai sportošanas. Cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām saslimšanām, tostarp sirds un asinsvadu slimībām, karstā laikā jāatceras lietot savus pastāvīgi lietojamos medikamentus.

Domā, ko ēd

Tā kā šodien un tuvāko dienu laikā Latvijā var tikt pārsniegti karstuma rekordi, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina tirgotājus, ēdinātājus un ikvienu pārtikas apritē iesaistīto personu ar vislielāko atbildību sekot pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūrai un realizācijas termiņiem.

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālruņa numurs 66 016 001

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66 016 001. Bet, ja parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji, samaņas zudums, jāzvana pa tālruni 113 ātrajai palīdzībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu