Nokrišņi Kurzemē šomēnes pat trīsreiz pārsnieguši normu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jūlijā valsts lielākajā daļā nokrišņu daudzums bijis lielāks par ilggadējo vidējo rādītāju, vietām Kurzemē norma pārsniegta 2-3 reizes, liecina aģentūras BNS apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Liepājā un Ventspilī jūlijā parasti līst mazāk nekā citviet Latvijā, bet šomēnes tieši šeit bijis viens no lielākajiem nokrišņu daudzumiem. Mēneša nokrišņu norma Baltijas jūras piekrastē ir 61-66 milimetri (mm), bet šogad jūlijā Liepājā nolijuši 143 mm, Ventspilī - 178 mm.

Stendē nokrišņu daudzums šajā mēnesī sasniedzis 148 mm, Mērsragā - 132 mm, Kolkā - 115 mm. Pār Rīgas centru šomēnes nolijuši 135 mm jeb 135 litri uz kvadrātmetru, bet lidostā "Rīga" kopējais nokrišņu daudzums sasniedza 105 mm. Tādējādi galvaspilsētas teritorija jūlijā saņēmusi aptuveni 36 miljonus kubikmetru lietus ūdens.

Vidēji valstī šomēnes lijis par aptuveni 45 procentiem vairāk nekā citos gados. Tomēr vietām Latgalē un Vidzemē nokrišņu daudzums jūlijā bijis mazāks par normu. Vismazākais nokrišņu daudzums konstatēts Daugavpils novērojumu stacijā - 49 mm jeb 62 procenti no mēneša normas. Mazāk nekā parasti lijis arī Priekuļos, Rūjienā un Skrīveros, kur nokrišņu daudzums nepārsniedza 70-80 mm.

Jau vēstīts, ka visstiprākās lietusgāzes 28.jūlija vakarā un naktī uz 29.jūliju skāra Brocēnu, Saldus, Kandavas, Kuldīgas un Skrundas novadu. Saskaņā ar meteoroloģiskā radara datiem plūdu epicentrs bija Brocēni, Saldus un teritorijas uz ziemeļiem no Saldus.

Lietus visvairāk skar Kurzemi

Šajā apkaimē LVĢMC neveic nokrišņu daudzuma mērījumus; saskaņā ar aptuvenām aplēsēm, vadoties no meteoroloģiskā radara datiem un vietējo iedzīvotāju mērījumiem, nokrišņu daudzums šeit pārsniedza 100 milimetru. Pēc vietējo laika vērotāju sniegtajām ziņām nokrišņu daudzums desmit kilometru uz rietumiem no Saldus nepilnas diennakts laikā sasniedza 160 milimetru, bet Brocēnos - pat 200 milimetru. Turklāt lietusgāzes šajā apkaimē bija arī iepriekšējās dienās.

Mēneša nokrišņu norma jūlijā, kas kopā ar augustu ir nokrišņiem bagātākais periods, valstī vidēji ir 78 mm ar teritoriālajām svārstībām no 61-66 mm jūras piekrastē Kurzemē līdz 90-100 mm Vidzemes augstienes rietumu un ziemeļrietumu nogāzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu