Spēcīgākās brāzmas šodien Liepājā un Ventspilī - līdz 25m/s

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stiprā vēja dēļ šovakar Liepājas ostā ir ierobežota kuģu kustība - viens kuģis gaida, kad vējš norims, lai varētu atstāt Liepājas ostu, informēja Liepājas ostas Kuģu satiksmes dienestā. Liepājā vējš šodien brāzmās sasniedzis 22 metrus sekundē, un arī pašlaik vēja stiprums saglabājas tikpat liels, informēja ostā.

Papildināts ar VUGD un Latvenergo informāciju un video.

Savukārt Ventspils ostā kuģu kustība vēja dēļ nav ierobežota - pirms pāris stundām viens kuģis atstājis ostu, lai dotos uz Antverpeni, informēja ostas Kapteiņa dienestā.

Portāls "Ventas Balss" ziņo, ka šajā pēcpusdienā vējš sarūpējis zaudējumus "Ventspils Zivju konservu kombinātam", nolaužot uzņēmuma lielāko skursteni. Uzņēmuma darbību tas gan neesot ietekmējis. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils daļas komandiera Andra Šulca rīcībā nav informācijas, ka vējš Ventspilī vai Ventspils novadā būtu nodarījis kādus vērā ņemamus postījumus.

Spēcīgākās vēja brāzmas šodien bijušas Liepājā un Ventspilī, kurš vējš sasniedzis ātrumu 25 metri sekundē.

Spēcīgās vēja brāzmas, kas pēc Boforta skalas atbilst vētrai, Kurzemē bijušas pēcpusdienā, bet tai pat laikā citviet Latvijā vēja brāzmas sasniegušas 15 līdz 19 m/s.

Rīgas ostā šodien spēcīgākās vēja brāzmas bijušas 16 m/s.

Postījumi pagaidām nav lieli

Glābēji otrdien pēcpusdienā Kurzemē no ceļa novākuši spēcīgā vēja nolauztu koku.

VUGD informēja, ka otrdien četros pēcpusdienā glābēji devušies atbrīvot brauktuvi ceļa posmā Alsunga–Jūrkalne no vēja lauzta koka.

Saskaņā ar datiem "Latvenergo" elektroapgādes atslēgumu kartē avārijas atslēgumi otrdienas pievakarē reģistrēti 135 transformatoru punktu teritorijās, kas nozīmē, ka bez elektrības ir vismaz tūkstotis mājsaimniecību.

Šonakt vējš nerimsies

Kā prognozē sinoptiķi, šonakt jūras piekrastē vēja brāzmas vēl saglabāsies līdz 25 m/s, savukārt no rīta un dienas pirmajā pusē galvenokārt Kurzemē un Vidzemē vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20 m/s. Rīt dienas pirmajā pusē arī Vidzemes piekrastē vējš var sasniegt stipras vētras spēku - 25 m/s.

Jau iepriekš tika prognozēts, ka šodien pēcpusdienā no plkst.15 līdz 18 Baltijas jūras piekrastē dienvidrietumu vējš brāzmās sasniegs 25 līdz 27 metrus sekundē (m/s), brīdināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Vēja brāzmas, kas sasniedz 24,5 līdz 28,4 m/s pēc Boforta skalas, tiek uzskatītas par stipru vētru, kad vējš lauž atsevišķus kokus un nodara citus postījumus, bet jūra ir baltās putās un vēja uzrautās šļakatas pilda gaisu un samazina redzamību.

Jau iepriekš tika prognozēts, ka šodien Latviju sasniegs viesuļvētra "Katja", kas ir šķērsojusi Atlantijas okeānu no ASV austrumu piekrastes un jau vakar plosījās Lielbritānijā. Spēcīgs rietumu puses vējš Latvijā valdīs ne tikai šodien, bet arī turpmākās divas dienas.

Ciklons šķērso Eiropas ziemeļdaļu

Pagājušajā diennaktī Eiropai pietuvojās dziļš un aktīvs Atlantijas ciklons, kas vakar Lielbritānijas piekrastes rajonos atnesa vēja brāzmas līdz pat 43 m/s. Ciklons turpināja pārvietoties ziemeļaustrumu virzienā un šorīt stiprākās vēja brāzmas tika fiksētas Norvēģijas dienvidu stacijās, kur vēja brāzmas sasniedza 23 līdz 26 m/s.

Arī Latvijā aizvadītās nakts otrajā pusē ciklona ietekmē dienvidrietumu vējš pakāpeniski pieņēmās spēkā, maksimālās brāzmas sasniedzot jūras piekrastē - Ventspilī 19 m/s un Liepājā 18 m/s.

Ciklonam virzoties tālāk uz ziemeļaustrumiem, vējš pakāpeniski sāks pierimt tikai rīt, 14.septembrī, dienas otrajā pusē, tomēr vēl naktī uz ceturtdienu jūras piekrastē vējš brāzmās saglabāsies līdz 20 m/s.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un neaizmirst par drošības pasākumiem šādos laika apstākļos.

Ja ir nogāzušies vai aizlūzuši koki, kas traucē ceļu satiksmei vai apdraud cilvēku dzīvību, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, iedzīvotājiem ir jāzvana uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, bet, ja nolūzušais koks ir nokritis pagalmā vai ielas malā un tas neapdraud cilvēku dzīvību vai veselību, ir jāaicina talkā komunālie dienesti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu