Piedzīvota pirmā salna; rīt sākas rudens

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Piektdien, 23.septembrī, beidzas astronomiskā vasara un plkst. 12.04 sākas rudens. Septembra otrā dekāde aizvadīta ar siltu laiku, taču naktī uz 18.septembri, kas bija visdzestrākā šai dekādē, Daugavpilī un Zosēnos piedzīvota šoruden pirmā salna zāles virskārtā - mīnus 0,6 grādi.

Arī gaisa temperatūra šajā naktī iekšzemes rajonos noslīdēja līdz plus 3, plus 7 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Septembris siltāks, nekā gaidīts

Septembra otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija divus grādus virs normas. Visas perioda dienas bija siltākas par normu vai tuvas tai. Visaugstāk - 3,5 grādus virs normas - diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpās 12.septembrī un 13.septembrī, kad dienā gaiss sasila līdz plus 17, plus 21 grādam. Gandrīz tikpat siltas dienas bija arī dekādes nogalē.

Dekādes vidū temperatūra pietuvojās normai un, lai gan dienā vēl bija visai silts - plus 13, plus 18 grādi, naktīs jau varēja just rudens dzestrumu.

Liels nokrišņu daudzums

Nokrišņu daudzums šai dekādē kopumā Latvijā bija 70% no normas. Lielākajā teritorijas daļā nokrišņu bija mazāk par normu. Lielākie to kontrasti bija Latvijas austrumu pusē - no 26% no normas Lubānas novadā līdz 140% Skrīveros. Gandrīz bez nokrišņiem šai dekādē bija 11.septembris, nelieli un vietām tie bija 18.septembrī un 19.septembrī, savukārt pārējās dienās lija teritorijas lielākajā daļā, vislielāko nokrišņu daudzumu sasniedzot 12.septembrī un 16.septembrī.

Dziļa un aktīva Atlantijas ciklona dienvidaustrumu, dienvidu mala no 13.septembra līdz 15.septembrim atnesa Latvijai arī pirmo nopietnāko rudens vētru. Visstiprākais vēja ātrums brāzmās - 23 līdz 24 metri sekundē - bija Baltijas jūras piekrastē. Arī Rīgas līča piekrastē vēja ātrumam bija vētras spēks - 21 m/s, bet pārējā Latvijas teritorijā daudzviet tika sasniegti 15 līdz 20 m/s.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu