Latvijā novērota ziemeļblāzma

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Pirmdienas vakarā un līdz aptuveni vieniem naktī Latvijā vairākkārt bija redzama ziemeļblāzma.

Sākās magnētiskā vētra

Pirmdienas pēcpusdienā uz Zemes sākās magnētiskā vētra. Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem Saules vēja - jonizētu daļiņu plūsmas - ātrums pieauga no 350 līdz 700 kilometriem sekundē.

Pirmdienas vakarā polārajos apgabalos magnētiskā vētra kļuva ļoti spēcīga, sasniedzot astoņu ballu spēku deviņu ballu skalā,

bet vidējos platuma grādos tā bija mazāk intensīva.

Latvijā - krāšņa ziemeļblāzma

Pirmdienas vakarā un līdz aptuveni vieniem naktī arī Latvijā vairākkārt bija redzama ziemeļblāzma. Lapā "shauttra.blogspot.com" publicētās Jāņa Šatrovska fotogrāfijas liecina, ka vietām ziemeļblāzma bijusi ļoti krāšņa.

Iepriekš ziemeļblāzma visā Latvijā bija vērojama naktī uz 6.augustu. Šogad kopumā kāvi Latvijā redzēti vismaz piecas reizes, to biežāka parādīšanās skaidrojama ar pakāpenisku Saules aktivitātes pieaugumu, tuvojoties pašreizējā 11 gadu cikla maksimumam, kas tiek prognozēts 2013.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu