Mežam palīgā aicina KNAB un VK

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.dzirkstele.lv

Valdība Valsts meža dienesta (VMD) vadītāja amatā šodien apstiprināja bez konkursa virzīto Andi Krēsliņu. Kāds labi informēts avots sarunā ar portālu TVNET pauda kritiku par Krēsliņa līdzšinējo darbību. Iespējams, viņš vairāk domājot par savām interesēm, nevis valsts labumu. Situācijas izvērtēšanā vajadzētu iesaistīties tiesībsargājošajām iestādēm.

Pievienots premjera komentārs

Viņš pastāstīja, ka Krēsliņš ir viens no pieciem virsmežziņiem, kas bija iekļauti tā sauktajā Zemkopības ministrijas (ZM) izveidotajā darba grupā par VMD reorganizāciju un atbalstīja acīmredzot galvenokārt "Latvijas valsts mežu" (LVM) iniciēto VMD reorganizāciju, kas atgādina tā pakāpenisku likvidāciju, vispirms likvidējot mežniecības.

Nav diskusiju par Krēsliņa koncepciju

Zinātājs stāstīja, ka, pēc visa spriežot, Krēsliņam dotas ļoti lielas pilnvaras, jo

reorganizācija pēc viņa koncepcijas tiek veikta revolucionāros tempos

un praktiski bez jebkādām apspriedēm un konsultācijām, izņemot atsevišķus cilvēkus.

Krēsliņa koncepcija esot radikāli atšķirīga no iepriekšējā VMD vadītāja Jāņa Kinnas pirms pāris gadiem sāktās un lielā mērā jau realizētās (stiprinot tieši pēc ļoti skarbās konsolidācijas atlikušās aptuveni 70 mežniecības).

Aicina palīgā tiesībsargus

Avots uzskata, ka situācijas izpētē vajadzētu iesaistīties Valsts kontrolei un, iespējams, arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Esot jāpārliecinās, vai VMD reformas koncepcijas radikālā maiņas un realizācijas veida rezultātā nebūs notikusi valsts līdzekļu izšķērdēšana un būtiska VMD kapacitātes samazināšana pārkāpumu atklāšanā.

Pēdējā laikā atklāto pārkāpumu skaits jau esot samazinājies. Tagad riski esot vēl lielāki.

Brīdina par korupciju

Tāpat speciālists brīdina par korupcijas risku. Pēc jaunās koncepcijas mežsargiem būs ļoti lielas pilnvaras. Viņu lēmumi ietekmē milzīgas naudas plūsmas. Tādēļ varot teikt, ka

Ceļu policijas piecīšu problēma ir smieklīga.

Krēsliņa skeleti - nomaskēti

Izskanējis, ka "Vienotība" (V) pret Krēsliņa apstiprināšanu ir tik neitrāla tādēļ, ka viņš ir "Jaunā laika" biedrs - esot Alūksnes pašvaldības deputāts. "Skeleti viņam gan ir bijuši, varbūt tagad labi nobēdzināti.

Savulaik par pasūtījumu dalīšanu ar sevi saistītām firmām zaudēja amatu kā virsmežzinis, bet veiksmīgi attiesājās atpakaļ, un tagad jau tas pats bizness esot daudz meistarīgāk nomaskēts."

Kā tagad rīkoties?

Speciālists uzskata, ka vajadzētu veidot darba grupu, kas izvērtētu un salīdzinātu abas koncepcijas. Tāpat jāizvērtē iespējamais kontroles samazinājums.

Premjers seko ZM ieteikumiem

Saistībā ar šodienas lēmumu TVNET jautāja arī premjera Valda Dombrovska (V) nostāju.

Ar preses sekretāra Mārtiņa Pankes starpniecību viņš sniedza šādu informāciju: "Krēsliņa pārcelšanu saskaņā ar Valsts civildienesta likumā paredzēto kārtību uz VMD ģenerāldirektora amatu iniciējusi un virza Zemkopības ministrija (ZM), ņemot vērā viņa profesionālo pieredzi mežsaimniecības nozarē un augsto kvalifikāciju.

Krēsliņš VMD ģenerāldirektora pienākumus pilda jau kopš šā gada 27. jūnija un ir pierādījis savas spējas turpināt profesionāli vadīt dienestu un īstenot tajā nepieciešamās reformas, turklāt Krēsliņa kandidatūrai atbalstu izteikuši arī visi virsmežziņi un nozares uzņēmumu apvienības."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu