Svētdien saglabāsies apmācies laiks; valda anticiklons

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētdien Latvijā būs pārsvarā apmācies laiks, daudzviet gaidāms smidzinošs lietus, vietām - migla.

Naktī saglabāsies lēns vējš, dienā iegriezīsies mērens dienvidrietumu vējš, kas jūras krastā brāzmās pastiprināsies līdz 13 metriem sekundē.

Minimālā gaisa temperatūra būs +2..+6 grādi, valsts austrumos vietām ap 0. Dienā gaiss iesils līdz +2..+7 grādiem, jūras piekrastē - līdz +8..+9 grādiem.

Rīgā gaidāms apmācies laiks, iespējams neliels lietus. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš. Naktī gaidāmi +4 grādi, dienā - +6 grādi.

Laikapstākļus Latvijā nosaka spēcīgākais anticiklons pasaulē

Šajā nedēļas nogalē laikapstākļus Latvijā nosaka spēcīgākais anticiklons pasaulē, liecina meteoroloģiskā informācija.

Anticiklona centrālajā daļā, kas stiepjas no Somijas dienvidiem līdz Polijai, atmosfēras spiediens jūras līmenī paaugstinājies līdz 1039-1042 hektopaskāliem jeb 779-782 milimetriem dzīvsudraba stabiņa. Arī Latvijā spiediens paaugstinājies līdz 780 milimetriem, un sestdienas vakarā vai tuvākās nakts sākumā vietām var sasniegt 782 milimetrus.

Nekur citviet pasaulē gaisa spiediens šobrīd nav tik augsts, tādējādi šis anticiklons, kam dots vārds "Ksenija", patlaban ir spēcīgākais anticiklons pasaulē.

Iepriekšējā reize, kad Latvijā bija tik augsts atmosfēras spiediens, bija šā gada 2.marts. Augstākais atmosfēras spiediens, kas jebkad reģistrēts Latvijā, ir nepilni 800 milimetri 1907.gada janvārī Liepājā, bet pasaules rekords ir 2001.gada 19.decembrī Mongolijā reģistrētie 814 milimetri dzīvsudraba stabiņa.

Svētdien gaisa spiediens sāks pazemināties, pirmdien Latvijas ziemeļaustrumos tas nokritīsies līdz 1017 hektopaskāliem jeb 763 milimetriem dzīvsudraba stabiņa, rēķinot spiedienu jūras līmenī.

Jau trīs nedēļas laikapstākļus Latvijā nosaka anticikloni, tādēļ nokrišņu bijis ļoti maz. Tā kā zeme šajā gada laikā saņem maz saules siltuma un gaiss ir mitrs, rudens anticikloniem ir raksturīgs apmācies laiks ar miglu un smidzinošu lietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu