Jaunākās prognozes: ziema kopumā gaidāma silta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ziema, līdzīgi kā rudens, Latvijā varētu būt aptuveni divus grādus siltāka par normu, tādējādi gaidāma krietni siltāka ziema nekā pērn un aizpērn, prognozē Norvēģijas Meteoroloģijas institūts.

Saskaņā ar šo prognozi daudzviet Skandināvijā nākamo trīs mēnešu vidējā gaisa temperatūra būs trīs grādus augstāka par 1961.-1990.gada vidējo rādītāju, bet Latvijā temperatūras novirze no normas prognozēta no +2 grādiem Kurzemē līdz +2,5 grādiem valsts austrumos.

Janvārī uz brīdi varētu būt liels sals

Norvēģu speciālisti norāda, ka prognoze attiecas uz visas ziemas vidējo gaisa temperatūru. Sagaidāms, ka būs daži aukstuma periodi un kāda ziemas mēneša, iespējams, janvāra, vidējā gaisa temperatūra pat varētu noslīdēt mazliet zem normas.

Uzņēmums "Weather Services International" prognozē, ka Eiropā gaidāma siltākā ziema kopš 2007.-2008.gada. Vislielākās pozitīvās temperatūras novirzes no normas prognozētas Skandināvijā, arī Baltijas valstīs ziemas vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par daudzu gadu vidējo rādītāju, aukstākais ziemas mēnesis varētu būt janvāris.

Arī briti ziņo par lielu siltas ziemas varbūtību

Arī Lielbritānijas meteoroloģijas dienesta "Met Office" apkopotās skaitlisko modeļu prognozes uzrāda lielāku siltas ziemas varbūtību. Kopējais nokrišņu daudzums gaidāms ap normu.

Dabas vērotājs Vilis Bukšs prognozē maigu un vējainu ziemu ar atsevišķiem aukstuma viļņiem. Decembrī sals mīsies ar atkušņiem un sniegs jauksies ar lietu, janvārī palaikam gaidāms mērens sals, bet ilglaicīgāks aukstums iespējams janvāra otrajā pusē un februārī, prognozē Bukšs.

Iepriekšējos divos trīs gados dominēja Ziemeļatlantijas svārstību jeb oscilācijas (North Atlantic Oscillation, NAO) negatīvā fāze, un sākotnēji tika prognozēts, ka arī šoziem sinoptiskā situācija būs līdzīga. Tomēr jaunākās prognozes liecina, ka NAO indekss nenoslīdēs tik zemu kā iepriekšējās divās ziemās, tādēļ kopumā gaidāms siltāks laiks, it īpaši Skandināvijā.

Pagājušās ziemas vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 2,2 grādus zemāka par ilggadējo vidējo temperatūru, bet 2009.-2010.gada ziema bija pat 2,7 grādus aukstāka par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu