Piekrastes rajonos vēja brāzmas var sasniegt orkāna spēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Turpmākajās dienās laika apstākļus Latvijā noteiks ciklons "Joda" ("Yoda"), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Šī ciklona ietekmē svētdien un pirmdien Latvijā gaidāma ļoti stipra vētra, bet piekrastes rajonos iespējamas pat vēja brāzmas, kas sasniedz orkāna spēku.

Turpmākajās dienās laika apstākļus Latvijā noteiks ciklons "Joda"

Pašlaik ciklons atrodas virs Atlantijas okeāna uz virzās uz ziemeļaustrumiem, austrumiem. Šonakt šis ciklons atradīsies virs Norvēģu jūras, bet rīt dienā jau virs Skandināvijas pussalas.

Svētdien un pirmdien gaidāma ļoti stipra vētra

Šī ciklona ietekmē svētdien un pirmdien Latvijā gaidāma ļoti stipra vētra, bet piekrastes rajonos iespējamas pat vēja brāzmas, kas sasniedz orkāna spēku.

Vējš pakāpeniski sāks pastiprināties šonakt, kad daudzviet dienvidrietumu, rietumu vējš brāzmās sasniegs 15-22 metrus sekundē (m/s), bet jūras piekrastē - 25-27 m/s. Rīt dienas laikā dienvidrietumu vējš brāzmas pastiprināsies līdz 18-24 m/s, bet jūras piekrastē - līdz 25-30 m/s. Gaisa temperatūra rīt paaugstināsies līdz +6..+11 grādiem. Stiprākais vējš gaidāms naktī uz pirmdienu, kad daudzviet gaidāmas vēja brāzmas 23-28 m/s, bet jūras piekrastē - pat 33 m/s, ko saskaņā ar Boforta vēja skalu sauc par orkāna spēka vēju.

Rīgā dienvidrietumu vējš vētras spēku (20-23 m/s) sasniegs svētdien dienas laikā, bet naktī uz pirmdienu, vējam iegriežoties no ziemeļrietumiem, gaidāmas vēja brāzmas 25-27 m/s.

Baltijas jūrā 6 metrus augsti viļņi

Stiprais vējš Baltijas jūras centrālajā daļā var atnest 6-6,5 metrus augstus viļņus, bet Rīgas līča ziemeļos - 4-4,5 metrus.

Svētdien vakarā un naktī uz pirmdienu gaidāma arī ievērojama ūdens līmeņa paaugstināšanās gan Baltijas jūras piekrastē, gan arī Rīgas līcī.

4. - īpaši nelabvēlīgais medicīniskais laika tips

Gan rīt, gan parīt gaidāms 4. - īpaši nelabvēlīgais medicīniskais laika tips.

Šodien Latvijas teritoriju, sākot no rietumiem, šķērso aukstā atmosfēras fronte, tādēļ daudzviet īslaicīgi līst un pūš brāzmains vējš. Stiprākais vējš šodien pūš jūras piekrastē, kur Pāvilostā vēja brāzmas sasniegušas 17 m/s, Rucavā 19 m/s, Ventspilī 21 m/s un Liepājā 23 m/s. Rīta stundās jūras piekrastē novērots arī pērkona negaiss.

Iedzīvotājus aicina neiet ārpus telpām un neatstāt auto zem kokiem

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus laikus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un atgādina par drošu rīcību vētras laikā, lai pasargātu sevi un apkārtējos no iespējamiem postījumiem.

Stipra vēja laikā iedzīvotājiem bez īpašas nepieciešamības nevajadzētu iet ārpus telpām, kā arī būtu jāattur no pastaigām bērni, veci cilvēki un invalīdi. Laikus jāsagatavojas elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, ievietojot baterijas kabatas lukturos un radiouztvērējos. Tāpat nevajadzētu aizmirst uzlādēt mobilos tālruņus.

Autovadītājiem jāparūpējas par to, lai transportlīdzekļi nebūtu novietoti pie kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmu stendiem un tamlīdzīgām konstrukcijām.

Bruņotie spēki un Latvenergo strādās pastiprinātā režīmā

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Zemessardzei dots rīkojums būt gataviem iesaistīties atbalsta sniegšanā civilās aizsardzības sistēmai, ja brīvdienās prognozētās vētras dēļ būs saņemts lūgums tās radīto seku novēršanā, informēja Aizsardzības ministrija.ājiem nevajadzētu uzturēties pie logiem, jo blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu