Vētrā cieš cilvēki un auto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stiprās vētras dēļ elektrības traucējumi šodien ap pusdienlaiku bija aptuveni 28 tūkstošiem Latvijas mājsaimniecību. Spēcīgais vējš gāzis ļoti daudz koku, un glābēji saņēmuši vairāk nekā simts palīdzības lūgumu. Sabojāti arī vairāki transportlīdzekļi. Vētras dēļ bija kavēta vilcienu, autobusu un kuģu satiksme. Vakarpusē vētras stiprums mazinās.

Pievienota jaunākā informācija un video.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele šorīt Latvijas radio pastāstīja, ka visvairāk izsaukumu bijis palīdzēt atbrīvot autoceļus no kokiem, kas nokrituši uz braucamās daļas.

Pieaug izsaukumu skaits no Rīgas

Visvairāk izsaukumu naktī bijis no Kurzemes reģiona, taču šorīt strauji pieauga izsaukumu skaits no Rīgas un Vidzemes. Kopš vētras sākšanās glābēji saņēmuši vairāk nekā 130 izsaukumu. Tieši pēdējās stundas laikā vairāk zvanu saņemti tieši no Rīgas un tās apkārtnes, kā arī no Vidzemes.

Šodien ap pusdienlaiku stiprais vējš sasniedzis arī Latgali, un nodarījis tur pirmos postījumus.

Rīgai lielu zaudējumu nav

Šorīt Rīgā būtiski paaugstinājies ūdens līmenis Daugavā.

Taču vētra Rīgā īpašus zaudējumus nav nodarījusi. Rīgas mērs Nils Ušakovs sacīja, ka Rīgā nav applūdušu teritoriju. Dienesti darbus turpinās vienīgi Juglas kanāla apkaimē, kur jau svētdien nogādāti smilšu maisi. "Smilšu maisu likšana pēc būtības ir lielākais pasākums, kas ir noticis, bet arī tur pašreiz ūdens nav ticis pat līdz maisiem."

Latvijas valsts mežos vētra lielus postījumus nav nodarījusi.

Koks uzkritis automašīnai

Rīgā, Mazajā Nometņu ielā koks uzkritis automašīnai, kurā atradās sieviete un vīrietis. Vīrietim no automašīnas izdevies izkļūt pašam, taču sievietes atbrīvošanai no auto bija nepieciešama glābēju palīdzība. Sieviete nogādāta slimnīcā.

Kādai ēkai Rīgā, Brīvības gatvē, un citai ēkai Viestura prospektā stiprais vējš daļēji norāvis jumtu, savukārt Liepājā, Pulkveža Brieža ielā, mājai uz jumta uzkritis koks.

Rīgā kādai ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā norauts remontdarbu aizsargtīkls, apdraudot trolejbusa elektrības vadus, taču tas piestiprināts atpakaļ.

Arī Liepājā vētrā nogāzti vairāki koki, kā arī sabojāti pilsētas apgaismes stabi.

Priede uzkrīt autobusam

Vētrai pieņemoties spēkā, šorīt Sužos Rīgas sabiedriskā transporta autobusam uzkritusi lūstoša priede. Patlaban 11.maršruta autobuss no lūzušās priedes ir atbrīvots. Negadījumā nav cietuši cilvēki.

Vairākās vietās lūzušu koku dēļ sabiedriskā transporta satiksme uz laiku apturēta un rīdziniekiem jārēķinās, ka kursēšanas grafikā var būt izmaiņas un transports kavēsies.

Pie viesnīcas "Radisson", kā arī Lidotāju ielā un Daugavgrīvas ielā krītoši koki šorīt pārrāvuši trolejbusu vadus. Šie bojājumi ir novērsti, koki no brauktuvēm novākti un sabiedriskā transporta kustība pilsētā ir atjaunota.

Pagājušajā naktī spēcīgais vējš Jūrmalā izgāzis vairākus kokus, no kuriem viens pārrāvis apgaismojuma kabeli Slokā.

Cieš arī ugunsdzēsēji

Dundagas ugunsdzēsēju mašīnai, braucot uz izsaukumu, priekšā nokritis koks. Mašīnai izsists stikls, taču puiši varonīgi turpinājuši ceļu. Viņi vēl novākuši no ceļa četras lielas egles.

Nenotiek mācības

Pāvilostas novada Vērgales pamatskolā pirmdien nenotiek mācības, jo spēcīgā vēja dēļ pagastā bija traucēta elektroapgāde, aģentūrai BNS pastāstīja Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons.

Patlaban elektroapgāde jau ir atjaunota, un otrdien skolā atsāksies mācības.

Vilcienu un kuģu kustības traucējumi

Šorīt strāvas traucējumu dēļ, ko izraisa spēcīgais vējš, ir vilcienu kustības kavējumi. Vēja radītie elektrības piegādes traucējumi ietekmē dzelzceļa sakaru un signalizācijas sistēmu darbību.

Uzņēmuma pārstāvis šorīt pulksten 7.30 Latvijas radio pastāstīja, ka kavējas vilcieni maršrutos Rīga-Madona, Rīga-Zilupe un Rīga Aizkraukle. Aizkavēšanās ir aptuveni pusstunda.

Spēcīgā vēja dēļ Liepājas un Ventspils ostā šodien joprojām ir ierobežota kuģu kustība.

Kuģu satiksme Rīgas brīvostā nav būtiski traucēta, taču kuģi ostā ienāk ar kavēšanos, jo jūrā ir stiprs vējš, līdz 24 m/s.

Savukārt starptautiskās lidostas "Rīga" darbību stiprais vējš nav ietekmējis.

Elektroapgāde traucēta apmēram 28 tūkstošiem "Sadales tīkla" klientu

Ap pulksten 12 elektroenerģijas piegāde bija traucēta aptuveni 28 000 AS "Latvenergo" klientu. Tas ir mazāk nekā 3% no kopējā elektroenerģijas lietotāju skaita.

Vētras postījumi joprojām visspēcīgāk skar centrālo reģionu un Vidzemi, kur vēl pūš spēcīgi vēji. Vēja virziena straujās maiņas dēļ daudzviet, kur jau bija atjaunota elektroapgāde, tā tiek atkārtoti traucēta.

Vētras izraisīto elektrolīniju bojājumu dēļ bez elektrības bija palikuši arī divi ugunsdzēsēju posteņi Stendē un Sabilē.

Vētras seku novēršana no elektroapgādes atjaunošana atsevišķos objektos var prasīt divas līdz trīs dienas, šodien valdības sēdē ziņoja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pagaidām ātrās palīdzības mediķi saņēmuši tikai vienu izsaukumu, kas saistīts ar vētru un tās nodarītajiem postījumiem.

Visstiprākais vējš - Ventspilī

Jau vēstīts, ka vētru Latvijai atnesis spēcīgs ciklons, kas turpina virzīties tālāk uz austrumiem, tā centrs nonācis Krievijā. Pirmdien laikapstākļus Latvijā noteiks ciklona dienvidrietumu mala.

Stiprākās vēja brāzmas Latvijā reģistrētas naktī Ventspils ostā, kur ziemeļrietumu vējš brīžiem pastiprinājās līdz pat 31 metram sekundē.

Stiprākās brāzmas gan skāra tikai šauru piekrastes joslu, un Ventspils lidostā nav reģistrēts par 24 m/s stiprāks vējš. Otrs lielākais vēja ātrums fiksēts Liepājas ostā, kur laikā ap pusnakti rietumu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 29 m/s, un arī Liepājas pilsētā tika reģistrētas brāzmas līdz pat 28 m/s.

Tādējādi vētra vairāk skāra Liepāju, nevis Ventspili. Jūras piekrastē vētras kulminācija no rīta bija garām un vējš ir pierimis.

Ventspils Lielajā laukumā spēcīgais vējš apgāzis svētku egli. To no jauna uzstādīt būs iespējams tikai nākamās nedēļas sākumā, jo visa šī nedēļa prognozēta vējaina.

Pēcpusdienā vējš mazinās

Turpretī Rīgas jūras līča piekrastē vētra rīta pusē pieņēmās spēkā. Pēcpusdienā sākās pakāpeniska vēja pierimšana.

Otrdien brāzmains vējš gaidāms tikai jūras piekrastē.

Tuvākajā naktī vēl saglabāsies rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 9-14 m/s, nakts sākumā piekrastē līdz 15-17 m/s. Nakts gaitā palielināsies mākoņu daudzums, nokrišņu pārsvarā nebūs. Gaisa temperatūra būs +1..+6 grādi, jūras piekrastē gaidāmi +8 grādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu