Šā gada rudens - piektais siltākais vēsturē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

2011.gada kalendārais rudens ar vidējo gaisa temperatūru +8,5 grādi, kas ir divus grādus virs normas, kļuvis par piekto siltāko rudeni Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Vissiltākais rudens Latvijā bijis 1934.gadā, kad septembra - novembra vidējā gaisa temperatūra bija +9,7 grādi. Otrs siltākais bijis 2006.gada rudens, tā vidējā gaisa temperatūra bija par 0,7 grādiem augstāka nekā šogad. Savukārt visaukstākais rudens ar vidējo temperatūru +3,1 grāds bijis 1993.gadā.

Visi šā gada rudens mēneši bijuši ne tikai siltāki, bet arī sausāki par normu. Aizvadītais rudens ar nokrišņu daudzumu 68 procenti no ilggadējās normas ierindojies sausāko rudeņu 12.vietā. Visvairāk nokrišņu - 160 procentu no normas - bijis 1923. un 1952.gada rudens sezonā, bet vissausākajā - 1951.gada - rudenī zemi sasniedza tikai puse no nokrišņu "plāna". Pagājušā gada rudenī nokrišņu daudzums bija 120 procentu no normas.

Šā gada novembris ar vidējo gaisa temperatūru +4,4 grādi jeb 2,9 grādus virs normas bija septītais siltākais rudens noslēguma mēnesis Latvijā kopš 1923.gada, kad visā valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls. Nokrišņu daudzums 2011.gada novembrī kopumā Latvijā bija tikai puse no normas, tādējādi ierindojot to sausāko novembru devītajā vietā. Novembrī 21 no 30 dienām redzamību Latvijā pasliktināja migla.

Oktobra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 1,2 grādus augstāka par ilggadējo vidējo rādītāju un nokrišņu daudzums bija 83 procenti no normas, savukārt septembris bija par 1,8 grādiem siltāks nekā ierasts un nokrišņu daudzums valstī vidēji sasniedza 69 procentus no normas.

Šā gada vasara, tāpat kā 2002.gada vasara, bija otra siltākā novērojumu vēsturē, atpaliekot tikai no pagājušā gada rekordsiltās vasaras. Šogad visi mēneši, izņemot februāri, bijuši siltāki par normu. Decembris ir jau desmitais mēnesis pēc kārtas ar augstāku vidējo gaisa temperatūru nekā ierasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu