Otrdien gaidāma jauna vētra un jauns siltuma rekords

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunais Vislatvijas 26.decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords ir Rīgā +10,1 grāds. Tikmēr pēc nakts vētras pirmdienas vakarpusē bez elektrības joprojām bija 2500 mājsaimniecību, lielākoties Vidzemē; Somijā un Igaunijā bez elektrības pēc vētras bija 350 000 māju. Bet otrdien gaidāma jauna vētra un arī vismaz desmit grādu silts.

Papildināts saskaņā ar jaunākajiem «Sadales tīklu» datiem un par Igauniju un Somiju

Pēc plkst.8 avārijas atslēgumi bija reģistrēti 1950 transformatoru punktu teritorijās, liecina elektroapgādes atslēgumu karte. Tas nozīmē, ka bez elektrības Latvijā tobrīd bija vairāk nekā 20 tūkstoši Latvijas energokompānijas «Latvenergo» meitasuzņēmuma «Sadales tīkls» klientu.

Visvairāk lūzušu koku un bojātu elektrolīniju ir Vidzemē, jo sevišķi Vidzemes ziemeļos. Elektroapgāde pārtrūka arī Alūksnē. Saskaņā ar datiem «Latvenergo» elektroapgādes atslēgumu kartē plkst.12 avārijas atslēgumi bija reģistrēti aptuveni 1200 transformatoru punktu teritorijās Vidzemē, 300 punktos Latgalē un 150 punktos valsts rietumu pusē.

Ūdens līmenis galvaspilsētā līča piekrastē un Daugavā paaugstinājies aptuveni 110 centimetru virs ierastā līmeņa. Tuvākajās stundās vēl iespējams neliels ūdens līmeņa pieaugums, bet vakarā gaidāma visai strauja tā pazemināšanās.

Elektrības avārijas atslēgumu novēršanai strādā 135 «Sadales tīkla» brigādes

«Sadales tīkla» operatīvās izbraukuma un remontceltnieku brigādes vētras radītās sekas novērš, apsekojot elektrolīnijas un operatīvi novēršot bojājumus.

Vidzemē nepilnas stundas laikā novērsts traucējums 110kV līnijā Alūksnē, avārijas atslēgumu novēršanai notiek darbi Smiltenes-Valkas, Cēsu-Piebalgas elektrolīnijās. «Sadales tīkls» vietās, kur ir konstatēti lielākie elektroapgādes traucējumi, sadarbojas ar pašvaldībām, prioritāri atjaunojot elektroapgādi sabiedriskas nozīmes iestādēs.

Pēc prognozēm, vētra Latvijā turpināsies līdz pēcpusdienai, tiek ziņots par atkārtotu vēja pastiprināšanos nākamajā naktī un dienā, kā dēļ iespējami atkārtoti avārijas atslēgumi.

Stiprākās brāzmas Kurzemē

LVĢMC novērojumu tīklā lielākais vēja ātrums brāzmās pirmdien līdz plkst.8 reģistrēts Liepājas ostā un Mērsragā - 25 metri sekundē (m/s). Kolkā un Ventspilī bija brāzmas līdz 24 m/s, līdz 20-23 m/s vējš pastiprinājās arī Dobelē, Jēkabpilī, Saldū, Stendē, Rēzeknē, Rīgā un Zosēnos. No dažām novērojumu stacijām vētras izraisīto elektroapgādes traucējumu dēļ dati nav pienākuši.

Stiprākās vēja brāzmas Latvijā reģistrētas pagājušajā naktī un pirmdienas rītā Kurzemē, kā arī no rīta un priekšpusdienā Vidzemē, liecina jaunākie uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Valsts lielākajā daļā reģistrētas līdz 19-22 metriem sekundē (m/s) stipras vēja brāzmas. Vidzemes ziemeļos un daudzviet Kurzemē vējš brāzmās pastiprinājās līdz 23 m/s, Kolkā un Ventspils ostā tika reģistrētas brāzmas līdz 24 m/s, Mērsragā un Liepājas ostā - līdz 25 m/s. Liepājas pilsētā vējš brāzmās gan pārsvarā nepārsniedza 20 m/s.

Pusdienas laikā stiprākais vējš saglabājas valsts austrumu daļā, it sevišķi Vidzemē, kur rietumu vējš brāzmās vēl sasniedz 20 m/s.

Rīgā pārspēts 1971.gada decembra siltuma rekords

Šodien Rīgā gaisa temperatūra sasniegusi plus 10,1 grādu, - ir sasniegts jauns decembra trešās dekādes rekords, - liecina liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras informācija.

Līdzšinējais decembra trešās dekādes siltuma rekords nebija pārspēts kopš 1971.gada, kad Bauskā 22.decembrī reģistrēti plus 9,8 grādi.

Jau ziņots, ka šodien no rīta pārspēti gan vairāki decembra 3.dekādes maksimālās gaisa temperatūras rekordi, gan 26.decembra temperatūras rekordi. 26.decembrim neparasti augstā gaisa temperatūra novērota gan Rīgā, gan visu četru Latvijas novadu pilsētās.

Rīgā 26.decembra maksimālās temperatūras rekords tika pārsniegts, gaisam sasilstot līdz plus 9,2 grādiem, salīdzinot ar iepriekšējo siltuma rekordu - plus 6,2 grādiem 1971.gadā. Arī Ainažos un Mērsragā pārspēti 1971.gada rekordi (plus 6,1 un plus 6,9 grādi) - šodien Ainažos konstatēta plus 7,8 grādus augsta gaisa temperatūra, bet Mērsragā tā bija plus 9,2 grādi.

LVĢMC vēsta, ka šonakt pāri Latvijas teritorijai virzījās ar ciklonu virs Norvēģijas saistītas atmosfēras frontes. Vēl pašlaik virs Latvijas atrodas ciklona siltais sektors, tādēļ teritorijas lielākajā daļā novērotas netipiski augstas gaisa temperatūras: jau plkst.8 daudzviet Latvijā tika pārsniegti šīs dienas maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Arī Dobelē gaisa temperatūra sasniegusi plus 9,2 grādus, uzstādot jaunu rekordu.

Otrdien gaidāma jauna vētra un desmit grādu siltums

Kamēr Latvijā vēl nav rimusi Otro Ziemassvētku vētra, sinoptiķi brīdina par jaunu vētru, kas gaidāma otrdien.

Pašreizējās prognozes liecina, ka otrdien vētra būs tikpat stipra kā pirmdien vai nedaudz vājāka. Naktī uz otrdienu, sākot no valsts rietumiem, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš. Tā ātrums brāzmās nakts otrajā pusē, kā arī otrdien dienas laikā valsts lielākajā daļā sasniegs 17-22 metrus sekundē (m/s). Vietām valstī prognozētas atsevišķas vēja brāzmas līdz pat 25 m/s, stiprākās brāzmas iespējamas saistībā ar gubu mākoņiem.

Līdz ar stipro vēju Latvijā no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums - otrdienas rītā gaisa temperatūra visā valstī paaugstināsies līdz +7..+10 grādiem. Līdz ar to gaidāms jauns 27.decembra un arī mēneša trešās dekādes siltuma rekords.

Gaidāms neliels un īslaicīgs lietus, dienā iespējamas arī dažas stiprākas lietusgāzes un krusa.

Vējš pierims naktī uz trešdienu. Ceturtdien atkal gaidāma dienvidu, dienvidrietumu vēja pastiprināšanās, piekrastē vēja ātrums brāzmās tad var pārsniegt 25 m/s, bet valsts lielākajā daļā trešā vētra maz iespējama.

Nedēļas nogalē laiks kļūs vēsāks un Jaunais gads atnāks ar nelielu salu, vietām gaidāms sniegs.

Igaunijā un Somijā postījumi lielāki

Postījumi ir nodarīti ne tikai Latvijā, kur tie tiek novērsti pastiprināta režīmā, bet arī Igaunijā un Somijā. Igaunijā ir konstatēti avārijas atslēgumi maģistrālajās pārvades līnijās, atstājot bez elektrības aptuveni 50 000 mājsaimniecību. Savukārt Somijā pusdienlaikā bez elektrības bija aptuveni 300 000 mājsaimniecību. Elektroapgādes atjaunošanas darbus ziemeļu kaimiņiem ievērojami apgrūtina nelabvēlīgie laika apstākļi, kas izraisa jaunus un atkārtotus avārijas atslēgumus.

«Latvenergo» aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu