Japānu satricina stipra zemestrīce

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Japānas austrumu un ziemeļaustrumu daļu svētdien satricināja spēcīga zemestrīce ar stiprumu 7,0 magnitūdas pēc Rihtera skalas, kas bija jūtama arī galvaspilsētā Tokijā, bet nav ziņots par cietušiem cilvēkiem vai postījumiem un netika izplatīts brīdinājums par iespējamu cunami.

Pēc šīs zemestrīces nav konstatētas nekādas jaunas anomālijas Fukusimas 1.AES, kura bija cietusi pagājušā gada marta zemestrīcē un cunami, paziņoja energokompānijas «Tokyo Electric Power» preses sekretārs.

Daži ātrvilcieni Japānas ziemeļos pēc zemestrīces apstājās, bet drīz atsāka braucienus.

Zemestrīce notika pulksten 14.28 (7.28 pēc Latvijas laika) apmēram 370 kilometru dziļumā, paziņoja Japānas Meteoroloģiskā aģentūra. Tās epicentrs bija pie Torisimas salas apmēram 560 kilometrus uz dienvidiem no Tokijas.

Zemestrīce sašūpoja ēkas Tokijā un apkārtnē, bet nepārtrauca Imperatora kausa izcīņas turnīru futbolā, kas notika Nacionālajā stadionā. Tokijas Disnejlendā dažas atrakcijas automātiski tika apturētas, bet citādi zemestrīce neietekmēja šī izpriecu parka darbu.

Pagājušā gada 11.martā 9,0 magnitūdu zemestrīcē un tās izraisītā cunami Japānas ziemeļaustrumos gāja bojā vairāk nekā 19 tūkstoši cilvēku un tika bojāta Fukusimas 1.AES.

Japānas imperators Akihito Jaungada uzrunā tautai aicināja tautu ar kopīgu darbu atjaunot valsti pēc martā notikušās dabas katastrofas.

«Mūsu valsts tagad pārdzīvo grūtus laikus zemestrīces un citu faktoru dēļ. Tomēr es ceru, ka tauta vienmēr jutīs līdzi cietušajiem, ka visi būs neatlaidīgi un kopīgi strādās, lai veidotu spožāku rītdienu,» sacīja Akihito.

Zemestrīces ir bieža parādība Japānā, kas ir viens no pasaules seismiski aktīvākajiem rajoniem. Japānā notiek apmēram 20% no visas pasaules zemestrīcēm ar vismaz sešu magnitūdu stiprumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu