Kurzemē vējš sasniedzis 31m/s; naktī vētra pierims

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Patlaban ir novērsta lielākā daļa no vētras izraisītajiem avārijas atslēgumiem, ievērojami samazinot bez elektrības palikušo klientu skaitu, informēja AS «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju par Rīgu un Latvenergo

Patlaban elektroapgāde traucēta aptuveni 700 klientu. Novēršot bojājumus un vētrai mainot savu virzienu, bojājumi radās jaunās teritorijās, piemēram, tūlīt pēc tam, kad operatīvi tika novērsti bojājumi Limbažu-Alojas elektrolīnijā, līdzīgam klientu skaitam tika traucēta elektroapgāde Bauskas apkārtnē, norādīja Bidere.

Atbilstoši laika prognozēm, vētra savu spēku pakāpeniski samazinās, tomēr iespējami atkārtoti avārijas atslēgumi, kuru novēršanā, veicot lokalizāciju un līniju pārslēgšanu, arī diennakts tumšajā laikā strādās AS «Sadales tīkls» dispečeri.

Jau ziņots, ka dienas pirmajā pusē vēja dēļ elektroapgādes traucējumi bija radušies Kurzemes pusē, taču vēlāk elektroapgādes traucējumi reģistrēti Vidzemē.

«Sadales tīklā» šodien un rīt vētras dēļ noteikta operatīvā darba paaugstināta gatavība. Tās laikā ir nodrošināta darba un ārpus darba laika «Sadales tīkla» remonta un celtniecības, operatīvā izbraukuma brigāžu, dispečeru un darbuzņēmēju gatavība novērst iespējamos bojājumus elektrolīnijās un elektroietaisēs. Paralēli tiek sagatavota speciāla tehnika un materiālais nodrošinājums - papildu balsti, vadi u.c.

Vējš vērtējams kā ļoti stipra vētra

Šodien Ventspilī dienas vidū vēja brāzmas sasniegušas ātrumu 30,9 metri sekundē (m/s), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Pēc Boforta skalas, šāds vēja ātrums ir uzskatāms par ļoti stipru vētru, kad vējš spēj nolauzt pat resnu koku stumbrus, noplēst mājām jumtus un nodarīt citus ievērojamus postījumus. Vēja ātrumam sasniedzot 32,7 m/s, iestājas orkāns.

Jūrā pie Ventspils viļņu augstums šodien sasniedzis četrus metrus, informēja Ventspils novērojumu stacijā. Lai arī Ventspilī viļņu augstums ir liels, šī gada decembra vētrā, kad vējš pūta ar ātrumu 32 m/s, viļņi jūrā bijuši vēl lielāki.

Vējš turpināja pastiprināties arī Rīgā, kur Daugavgrīvas novērojumu stacijā dienvidrietumu vējš brāzmās pūtis ar ātrumu līdz 20 m/s.

Ūdens līmenis Daugavā cēlies par 1,1 metru; plūdi nav gaidāmi

Ūdens līmenis Daugavas upē šodien plkst.19 Daugavgrīvā cēlies par 108 centimetriem, bet Andrejostā par 106 centimetriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Tuvākajās stundās līmenis vēl nedaudz paaugstināsies, taču maksimālā robeža nepārsniegs 120 centimetru atzīmi, prognozē sinoptiķi.

Ņemot vērā meteoroloģisko dienestu brīdinājumu, ka vakarā Rīgā vēja brāzmas sasniegs 18 līdz 20 metrus sekundē, Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieki regulāri apsekos potenciāli applūstošās teritorijas.

RPP Ūdenslīdēju un glābšanas nodaļas priekšnieks Edgars Rudzītis pastāstīja, ka, pēc meteorologu izteiktajām prognozēm, ūdens līmenis Daugavā šovakar nepārsniegs 120 centimetru atzīmi, tomēr policijas darbinieki turpina sekot situācijai un kritiskā brīdī ir gatavi rīkoties.

Ūdens līmeņa kritiskā robeža, kad sāk applūst tuvējās teritorijas, ir 140 centimetri.

Kurzemē vējš lauž kokus

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) trešdien saņēmis vairākus izsaukumus par vētras nolauztiem kokiem Kurzemē.

VUGD Kurzemes reģiona brigādes komandieris Andrejs Beļakovs pastāstīja, ka izsaukumi saņemti no Kuldīgas un Alsungas novada, kā arī Ventspils.

Taču, tā kā kritušie koki neapdraud ne satiksmi, ne cilvēkus, izsaukumi pāradresēti šo pašvaldību atbildīgajiem dienestiem.

Ventspilī būtiski vētras postījumi nav fiksēti – vien divām autobusa pieturām vēja brāzmas izlauzušas jumta stiklus, norādīja Ventspils Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš.

Arī Liepājas atbildīgajiem dienestiem pagaidām nav ziņots par vētras postījumiem.

Ciklons ir pārvietojies

Kā sarunā ar TVNET norādīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Hidroģeoloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa, aizvadītajā naktī ciklons pārvietojies no Skandināvijas dienvidu daļas uz austrumiem un visspēcīgākās vēja brāzmas bijušas Ziemeļjūrā - Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas piekrastē.

Patlaban vēja stiprums Baltijas jūras centrālajā daļā sasniedz 30 m/s, bet Liepājas piekrastē - 25 m/s. Kulmināciju Latvijas teritorijā vētra sasniegs dienas vidū un pēcpusdienā, kad daudzviet valstī vējš sasniegs 17-20 m/s (Rīgā - 20-22 m/s), bet jūras piekrastē prognozētas brāzmas līdz 30 m/s, Ventspils pusē, iespējams, pat 32 m/s. Patlaban šajā Kurzemes pilsētā vētra sasniegusi stiprumu 27 m/s.

Iespējama krusa

Trešdien gaidāms lielākoties mākoņains laiks, daudzviet uzlīs, iespējama arī krusa. Vairāk nokrišņu būs Kurzemē, vakarā - valsts centrālajā daļā. Maksimālā gaisa temperatūra +2..+6 grādi.

Rīgā starp mākoņiem brīžiem parādīsies saule, nedaudz īslaicīgi līs - galvenokārt vakarpusē. Dienvidu, dienvidrietumu vējš pēcpusdienā brāzmās pastiprināsies līdz 21 m/s. Gaisa temperatūra būs +4..+5 grādi.

Ūdens līmenis celsies mazāk

Ūdens līmeņa pieaugums Rīgā gaidāms mazāks nekā vētrās decembra beigās - vakarā līča dienvidos prognozēta līmeņa paaugstināšanās metru virs vidējā rādītāja.

Trešdien spēcīga ciklona centrs no Stokholmas apkaimes pārvietosies uz Somiju, gar ciklona dienvidaustrumu malu Latvijā pūtīs spēcīgs vējš, vētra gaidāma galvenokārt Kurzemē. Kopumā vēja postījumi Latvijā gaidāmi mazāki nekā pēc 26. un 27. decembra vētras, šoreiz no vēja vairāk cietīs Kurzeme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu