Janvāra pirmā dekāde - piecus grādus siltāka par normu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2012.gada pirmās desmit diennaktis Latvijā bijušas neparasti siltas - gaisa temperatūra valstī vidēji bija +0,7 grādi, kas ir 4,9 grādus virs klimatiskās normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotie dat

Tomēr šī dekāde bija tikai 13.siltākā meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Vissiltākā janvāra pirmā dekāde bija 2007.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija +4,5 grādi.

Visas 2012.gada pirmās desmit dienas bija siltākas par normu. Visaugstāk - līdz septiņiem grādiem virs ilggadējā vidējā rādītāja - diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpās 3.-5.janvārī. Augstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta 2.janvārī Liepājā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +7 grādiem, savukārt zemākā gaisa temperatūra bija 10.janvāra agrā rītā Rūjienā reģistrētie -8 grādi. Tā ir arī pagaidām zemākā gaisa temperatūra, kas šajā ziemā reģistrēta LVĢMC novērojumu tīklā.

Dekādes nokrišņu daudzums Latvijā vairāk nekā divas reizes pārsniedza normu. Visvairāk nokrišņu bija laikā no 4. līdz 6.janvārim. Mērsragā un Stendē šo trīs diennakšu nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs visa mēneša nokrišņu normai.

Sniega sega vairāk klāja Latvijas austrumu daļu. Alūksnē, Dagdā, Rūjienā, Skrīveros, Valkā un Zosēnos sniega segas biezums sasniedza 7-12 centimetru. Rietumlatvijā sniegs 3-6 centimetru biezumā bija galvenokārt Kurzemes augstienē.

Latvijas upes un ezeri vēl lielākoties ir brīvi no ledus, vien valsts austrumu daļā ledus pārklājis mazos ezerus un dīķus, kur vietām jau manīti pirmie zemledus makšķernieki. Ūdens temperatūra upēs un lielākajos ezeros vēl ir 0..+3 grādi.

Mēneša vidū ledus kārta sāks veidoties visās Latvijas ūdenstilpēs, prognozē sinoptiķi. Gaisa temperatūra mēneša vidū un otrajā pusē, visticamāk, brīžiem noslīdēs zem normas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu