Rīgā beidzot neliela sniega kārta, Dundagā lietus dēļ plūdi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Piektdienas vakarā Rīgā sniega segas biezums jau ir sasniedzis sešus centimetrus, aģentūru BNS informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Tas prognozē, ka tuvākajā naktī un sestdienas priekšpusdienā sniega sega galvaspilsētā paaugstināsies vēl par astoņiem centimetriem.

Saskaņā ar aculiecinieku teikto Siguldas apkaimē uzsnigusi aptuveni desmit centimetru bieza sniega kārta un piektdienas vakarā snigšana turpinās.

Jau ziņots, ka tuvākajā diennaktī Latvijā palaikam snigs un puteņos, brīžiem spēcīgi, brīdina sinoptiķi.

Piektdienas vakarā visvairāk snigs Vidzemē, turpmāk ilgstošākā un spēcīgākā snigšana prognozēta valsts rietumu un centrālajā daļā, kur vietām izveidosies vairāk nekā 15 centimetru bieza sniega kārta.

Vējš iegriezīsies no ziemeļiem un būs mēreni stiprs, bet valsts austrumu novados - lēns līdz mērens. Latvijas rietumu un centrālajā daļā gaidāmas vēja brāzmas līdz 12-16 metriem sekundē, piekrastē - līdz 19 metriem sekundē. Vēl nedaudz stiprākas brāzmas skars Kurzemes rietumkrastu, jo Baltijas jūrā plosīsies vētra.

Gaisa temperatūra būs 0..-5 grādi.

Rīgā gaidāms apmācies laiks, ilgstoši snigs un puteņos, brīžiem stipri. Iegriezīsies ziemeļu vējš, kas brāzmās pastiprināsies līdz 18 metriem sekundē, gaisa temperatūra būs -1..-2 grādi.

Dundagā lietavu dēļ iedzīvotājiem applūduši pagrabi un pa straumi aiznesta malka

Janvārim neraksturīgo laika apstākļu dēļ naktī no 12. uz 13. janvāri vairākiem Dundagas iedzīvotājiem bija jāpiedzīvo bezmiega nakts, Dundagas pašvaldības mājaslapā norāda izpilddirektors Mareks Griciks.

Nepārtauktais lietus un kūstošais sniegs palielinājis ūdens līmeni, vietām pārplūduši ceļi un sētas, pārrautas slūžas. Pašvaldības darbinieki kopā ar glābšanas dienesta cilvēkiem centušies palīdzēt nelaimē nokļuvušiem mājdzīvniekiem un iedzīvotājiem.

Plūdi samērcējuši vai līdz ar straumi aizrāvuši vairāku iedzīvotāju ziemai sagatavoto malku, citiem applūduši pagrabi, tomēr neviens plūdos nav cietis.

«Pašvaldība ir gatava izskatīt visus lūgumus pēc palīdzības šā negadījuma seku novēršanai, tādēļ novada iedzīvotāji tiek aicināti ar rakstveida iesniegumu vērsties pašvaldībā. Meklēsim līdzekļus, lai varētu palīdzēt smagāk cietušajiem,» teikts Gricika paziņojumā.

Griciks pastāstīja, ka pašlaik lietus klāt vairs nelīst un situācija Dundagā vairs nepasliktinās. «Patlaban viss ir normalizējies,» sacīja pašvaldības izpilddirektors.

Pašvaldībā mutiski vērsušies vairāki iedzīvotāji ar lūgumu pēc palīdzības, bet neviens rakstveida iesniegums vēl nav saņemts.

Lielāku skādi plūdi nodarījuši iedzīvotājiem, bet no pašvaldības īpašumiem visvairāk cietis kāds gājēju tiltiņš, kuru ūdens straume norāvusi no balstiem un sagriezusi sānis.

Pašvaldība sākusi zaudējumu aprēķināšanu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā aģentūrai BNS pastāstīja, ka no Dundagas pagaidām nav saņemts neviens izsaukums saistībā ar plūdiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu