Latvijā pārspēts aukstuma rekords

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ceturtdienas rītā daudzās Latvijas novērojumu stacijās pārspēts 2.februāra aukstuma rekords un sasniegts arī jauns valsts rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Jaunais rekords -30,7 grādi

Līdz šim aukstākais 2.februāris Latvijā bija 1976.gadā, kad Ziemeļvidzemē termometra stabiņš noslīdēja līdz -26 grādiem, bet jaunais 2.februāra rekords ir -30,7 grādi, kas reģistrēti Zosēnos.

Jauns 2.februāra minimālās gaisa temperatūras rekords sasniegts arī Alūksnē, Bauskā, Daugavpilī, Dobelē, Gulbenē, Jelgavā, Pāvilostā, Rēzeknē, Rīgā, Saldū, Stendē un Zīlānos (Jēkabpilī). Iepriekšējais rekords, kas tika reģistrēts 1940., 1942., 1950., 1954., 1966. vai 1976. gadā, šajās novērojumu stacijās pārspēts par 1-7 grādiem.

Savukārt Skultes, Priekuļu un Rūjienas meteostacijā reģistrēts rekorda atkārtojums - tikpat auksts kā šā gada 2.februāra rītā šeit bija arī 1976.gadā.

Pārspēts arī aukstuma rekords Rīgā

Jau ziņots, ka agrā ceturtdienas rītā, gaisa temperatūrai pazeminoties līdz -23,8 grādiem, starptautiskajā lidostā «Rīga» tika pārspēts galvaspilsētas 2.februāra aukstuma rekords. Līdzšinējais 2.februāra rekords Rīgā bija 1942.gadā reģistrētie -22,8 grādi.

Savukārt 1.februāra rekords ir arī Rīgas absolūtais aukstuma rekords - 1956.gada 1.februārī Rīgā tika reģistrēti -34,9 grādi, bet Daugavpils meteoroloģiskā stacija šajā dienā fiksēja gaisa temperatūras pazemināšanos līdz pat -41,1 grādam. Arī 3.februāra Latvijas aukstuma rekords ir krietni lielāks par 2.februāra rekordu - 1966.gada 3.februārī Zosēnos sals sasniedza -34,8 grādus.

Gaiss atdzisis līdz -31 grādam

Kā vēstīts iepriekš, ceturtdienas rītā zemākā gaisa temperatūra Latvijā reģistrēta Daugavpils un Zosēnu novērojumu stacijā - attiecīgi -30 un -31 grāds. Latgales un Vidzemes lielākajā daļā gaisa temperatūra pazeminājās līdz -26..-29 grādiem, Zemgalē - līdz -23..-26 grādiem, Kurzemē - līdz -19..-24 grādiem, vien Kolkā līdz -16 grādiem.

Teju visās Eiropas valstīs pārspēti mēneša otrā datuma aukstuma rekordi, vietām fiksēta arī visu laiku zemākā februāra gaisa temperatūra. Tostarp Igaunijas dienvidaustrumos ceturtdienas rītā saskaņā ar ceļu meteostaciju datiem temperatūra pazeminājās līdz -32 grādiem, vietām Somijā un Krievijas Eiropas daļā gaisa temperatūra sasniedza -39 grādus, bet Ukrainā reģistrēti -33 grādi.

Jauni aukstuma rekordi Eiropā gaidāmi arī tuvākajās diennaktīs, prognozē sinoptiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu