Aukstākā nakts gaidāma sestdien

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Stiprais sals Latvijā pieturēsies līdz 6.februārim, taču aukstākā nakts, kad gaisa temperatūra austrumu rajonos noslīdēs vēl zemāk par mīnus 30 grādiem, patlaban tiek prognozēta uz sestdienu, 4.februāri.

Gaiss atdzisīs līdz -33 grādiem

Šā brīža prognozes liecina, ka naktī uz 4.februāri gaisa temperatūra austrumu rajonos pazemināsies līdz mīnus 33 grādiem, Kurzemē gaisa temperatūra būs ap mīnus 22 grādiem, bet citviet tā būs mīnus 25, mīnus 30 grādi.

Savukārt sestdien pa dienu gaisa temperatūra jūras piekrastē pakāpsies līdz mīnus 17 grādiem, bet citviet tā būs mīnus 19, mīnus 22 grādi.

Siltāks kļūs no 6. februāra

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes uzrāda, ka mīnus 25 grādus un stiprāks sals Latvijā pieturēsies līdz pat 6.februārim un mīnus 30 grādus un zemāka temperatūra varētu tikt sasniegta četras naktis pēc kārtas.

Ilggadējie gaisa temperatūras novērojumi liecina, ka termometra stabiņš līdz mīnus 20 grādiem un zemāk Latvijā noslīd katru ziemu, un tas galvenokārt notiek ziemas periodā visaukstākajā Latvijas daļā - austrumu rajonos. Rietumlatvijas piekrastes rajonos gaisa temperatūra līdz mīnus 20 grādiem un zemāk tiek reģistrēta vidēji katru otro ziemu, Rīgā - divās ziemās no trim, liecina LVĢMC apkopotā informācija.

Latvijas ziemai nav raksturīgi ilgstoši sala periodi

Līdz mīnus 25 grādiem un zemāk gaisa temperatūra Latvijas austrumu rajonos noslīd vidēji astoņās ziemās no desmit, Rīgā - katru trešo ziemu, bet Rietumlatvijas piekrastes rajonos - reizi piecās ziemās. Gaisa temperatūra mīnus 30 un zemāka Austrumlatvijā ir vidēji katru otro gadu, Rīgā - reizi desmit gados, bet Rietumlatvijas piekrastes rajonos - reizi 20 gados.

Rietumlatvijas piekrastes rajonos līdz šim viszemākā gaisa temperatūra ir bijusi mīnus 34 grādi, tās varbūtība ir vienu reizi 150 gados. Rīgā vidēji reizi 150 gados gaisa temperatūra var sasniegt līdz šim viszemāko galvaspilsētā novēroto gaisa temperatūru - mīnus 35 grādus. Savukārt Latvijas austrumu rajonos ir reģistrēts visas Latvijas gaisa temperatūras absolūtais minimums, tas ir mīnus 43 grādi.

Latvijas ziemai nav raksturīgi ilgstoši sala periodi. Tā, piemēram, ar gaisa temperatūru mīnus 20 grādi un zemāk ziemas sezonā vidēji ir 17 dienas, un visbiežāk tās ir atsevišķas dienas vai divu līdz trīs dienu periodi. Tomēr stabilu anticiklonu situācijās gaisa temperatūra mīnus 20 grādi un zemāk var tikt novērota nepārtraukti divas nedēļas un pat ilgāk. Piemēram, iepriekšējā ziemā sals no mīnus 23 līdz mīnus 30 grādiem Latvijā ilga 14 dienas.

Temperatūra mīnus 25 grādi un zemāk visā ziemas sezonā vidēji ir septiņas dienas. Arī tās visbiežāk ir atsevišķas dienas, retāk divu līdz trīs dienu periodi, bet atsevišķos gados arī šādi sala periodi var ilgt gandrīz nedēļu, piemēram, pērn, kā arī var būt pat ilgāk. Reta un pārsvarā vienu līdz divas dienas ir temperatūras pazemināšanās līdz mīnus 30 grādiem un zemāk, bet arī šajā gadījumā temperatūras novērojumu vēsturē ir reģistrēts ilgāks liela sala periods - līdz pat deviņām dienām.

Šogad aukstuma vilnī gaisa temperatūra līdz mīnus 20 grādu atzīmei pirmo reizi Latvijā noslīdēja naktī uz 28.janvāri, mīnus 25 grādus sasniedza naktī uz 1.februāri, bet naktī uz 2.februāri tika sasniegta arī mīnus 30 grādu atzīme.

Pārspēti aukstuma rekordi

Jau ziņots, ka šorīt daudzās novērojumu stacijās pārspēti minimālās gaisa temperatūras rekordi, kā arī sasniegts jauns 2.februāra minimālās gaisa temperatūras rekords, kas tagad ir mīnus 30,7 grādi, un tas reģistrēts Zosēnos.

Līdz šim aukstākais 2.februāris bijis 1976.gadā, kad Ziemeļvidzemē termometra stabiņš noslīdēja vien līdz mīnus 26 grādiem, salīdzinot ar 1.februāri, kad zemākā reģistrētā gaisa temperatūra bija mīnus 41,1 grāds, kas fiksēts 1956.gadā Daugavpilī, un 3.februāri, kad mīnus 34,8 grādu sals 1966.gadā reģistrēts Zosēnos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu