Upēs sākusies strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc pagājušās nakts spēcīgajām lietavām mazajās Kurzemes upēs jau novērota visai strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Užavā pie Tērandes nakts laikā ūdens līmenis cēlies par 65 centimetriem (cm), citās mazajās Kurzemes upēs pagājušajā diennaktī līmenis paaugstinājies par 20-50 cm. Par 32-33 cm ūdens līmenis paaugstinājies arī Lielupē pie Kalnciema un Jelgavas, kas daļēji saistīts ar spēcīgā vēja izraisīto ūdens līmeņa paaugstināšanos Rīgas jūras līcī. Šī iemesla dēļ ūdens līmenis par 30-35 cm cēlies arī Daugavā Rīgā, kā arī citu upju grīvās.

Vairumā Latvijas upju pagājušajā diennaktī nav novērotas būtiskas ūdens līmeņa izmaiņas, dažviet tas pat nedaudz pazeminājies.

Turpmāk ūdens līmenis paaugstināsies. Mazajās Kurzemes upēs tuvākajā diennaktī gaidāma strauja līmeņa celšanās, tās ietekmē vietām iespējama ledus uzlūšana un atsevišķu teritoriju applūšana, prognozē sinoptiķi.

Jau ziņots, ka Latvijas upēs saglabājas bieza ledus sega, tās biezums nedēļas sākumā bija 28-55 cm. Arī Kurzemē ledus ir biezs - Ventā pie Kuldīgas 51 cm, Bārtā pie Dūkupjiem 42 cm, liecina pirmdien un otrdien veiktie mērījumi.

No trešdienas līdz ceturtdienas rītam lielākais nokrišņu daudzums Latvijā izmērīts Ventspilī - 34 milimetri (mm) jeb 85 procenti no mēneša normas. Kolkā un Liepājā nokrišņu daudzums sasniedza 24 mm jeb 60 procentu no februāra normas, bet Rucavā pagājušajā naktī vien nolija 23 mm.

Stendē, Priekuļos, Rūjienā un Valkā nokrišņu daudzums pēdējās diennakts laikā sasniedza 14-16 mm. Krietni mazāk nokrišņu bija valsts austrumos un Zemgalē, kā arī Rīgā. Nokrišņu daudzums galvaspilsētā pēdējā diennaktī bija tikai 3 mm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu