Kurzemē, ceļoties ūdens līmenim, applūst ielas un mājas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Viktors Ulberts/Liepajniekiem.lv

Kurzemē un jo īpaši reģiona lielākajās pilsētās, Liepājā un Ventspilī, saistībā ar krasu temperatūras maiņu un intensīvo lietu pagājušajā naktī, kas pastiprināti veicinājis sniega kušanu, strauji cēlies ūdens līmenis, applūdinot gan brauktuves, gan privātīpašumus.

Ziņai pievienota 1.apakšnodaļa

Rucavā un Nīcā plašā teritorijā applūduši lauki

Rucavā un Nīcā ceturtdien plašā teritorijā applūduši lauki, tomēr ārkārtas situācija neveidojas. Rucavas novada domes priekšsēdētāja Līga Stendze atzina, ka tik pārplūdušus laukus Rucavas novadā viņa līdz šim nebija redzējusi.

Laukus vēl klāj ledus, līdz ar to ūdens nevar iesūkties zemē. Dažviet applūduši arī ceļi, taču tie vēl ir izbraucami, informēja Stendze.

Arī Nīcas novada pašvaldība pavēstīja, ka dažviet applūduši lauki, tomēr sarežģījumus lielais ūdens daudzums pagaidām nerada.

Pāvilostā pēc intensīvas sniega kušanas un lietus atsevišķās vietās ūdens sedz brauktuves un gājēju celiņus, savukārt Grobiņas novada teritorijā vietām pārplūdis autoceļš Liepāja–Ventspils.

Gaidāms, ka šīs dienas laikā situācija Liepājā būtiski uzlabosies

Jau no agra rīta Liepājas pašvaldības un Komunālās pārvaldes speciālisti, būvuzraugs un operatīvie dienesti veica pasākumus, lai novērstu plūdu situāciju, kas stiprā lietus un atkušņa dēļ ir izveidojusies Zirņu ielas un Jaunās ielas atsevišķos posmos, informē Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls. Patlaban Jaunā iela satiksmei ir slēgta.

Gaidāms, ka jau šīs dienas laikā ūdens līmenis pilsētā kritīsies un apstākļi ievērojami uzlabosies. Pašreiz tiek labots lietus ūdens kolektors Ādu ielā, bet Jaunajā ielā darbinātas vairākas ūdens pārsūknēšana iekārtas. Ir cerība, ka kolektora darbības atjaunošana un sūkņi pazeminās ūdens līmeni Jaunajā ielā, kas savukārt veicinās ūdens līmeņa krišanos Zirņu-Priežu un Zirņu-Zāļu ielas krustojumos.

Foto: Viktors Ulberts/liepajniekiem.lv

Naktī nolīst 60% no mēneša normas

Kā vēstī aģentūra BNS, vienā naktī līdz ceturtdienas rītam Liepājā nokrišņu daudzums sasniedza 24 mm jeb 60% no februāra normas.

A.Štāls uzsver, ka ielu daļēja applūšana, tuvojoties pavasarim, Ezermalas rajonā ir vērojama katru gadu. Šoreiz to izraisījuši ne tikai meteoroloģiskie apstākļi, bet arī tas, ka lietus ūdens uztveršanas galvenais kolektors Ādu ielā nespēja aizvadīt ūdens masas. Kolektors ir pieskalots un aizsērējis ar smilti, vietām tas no vecuma deformējies, līdz ar to ūdeņi krājās Zirņu un Jaunajā ielā. Šo cēloni operatīvie dienesti un iesaistītie uzņēmumi pašreiz turpina novērst.

Ūdens līmenis paaugstinājies par 50–70 centimetriem

Ceturtdienas rītā Ventspils pašvaldībā saņemti vairāk nekā 40 pieteikumu no privātmājām par iespējamiem plūdiem, taču šo ielu grāvju un caurteku attīrīšana var ieilgt pat vairākas dienas.

Ūdens noplūšanu lietus ūdens kanalizācijas sistēmā traucē sastumtie sniega vaļņi, kā arī privāto dzīvojamo māju rajonos, kur darbojas virszemes meliorācijas sistēmas, aizsalušie grāvji un caurtekas.

Patlaban Ventā un Vidumupītē, kas savāc ūdeni no melioratīvām sistēmām, ūdens līmenis paaugstinājies par 50–70 centimetriem, līdz ar to traucējot ūdens notecei no mazākiem grāvjiem.

Mēģina ar karstu ūdens tvaiku atkausēt caurtekas

Pašlaik kritiskākajās vietās tiek meklēts risinājums ūdens novadīšanai, gan atrokot un cenšoties attīrīt caurtekas, gan mēģinot ar karstu ūdens tvaiku tās atkausēt, kā arī cenšoties attīrīt grāvjus no ledus. Pilsētas ielās un to krustojumos strādā tehnika, ar kuru attīra lietus ūdens noteces akas, lai ūdens varētu notecēt lietus ūdens kanalizācijas sistēmās, atbrīvojot brauktuves un gājēju pārejas no ūdens peļķēm.

Darbos iesaistītas vairākas Ventspils būvfirmas. Kopumā tieši grāvju attīrīšanā un atbrīvošanā no sasaluma strādā astoņas tehnikas vienības. Kritiskākā situācija ir Ausekļa ielā, Stacijas ielā, Blaumaņa ielā, Saldus ielā, Vārves ielā un Mazajā Zvaigžņu ielā, informēja Ventspils pašvaldības iestāde «Komunālā pārvalde».

Kopumā pilsētā ir aptuveni 30 kilometru maģistrālo grāvju un aptuveni 150 kilometru dažādu mazo grāvīšu, kuri atbilstoši pilsētas labiekārtošanas noteikumiem jātīra pieguļošo teritoriju īpašniekiem. Pašvaldība darbos iesaistījusi visu iespējamo būvfirmu pieejamo tehniku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu