Februāra beigās nokrišņu daudzums trīsreiz pārsniedzis normu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Februāra trešās dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā trīs reizes pārsniedzis normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Teritoriālās nokrišņu daudzuma svārstības bija visai ievērojamas - no 133% no normas Dobelē līdz 5,4 dekādes nokrišņu normām līdzvērtīgam nokrišņu daudzumam Salacgrīvā.

Nokrišņu zonām regulāri šķērsojot Latviju, nokrišņi dekādes laikā bija katru dienu. Visbagātākais ar nokrišņiem bija 23.februāris, kad 15 no 27 nokrišņu novērojumu punktiem diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu. Kolkā, Ventspilī, Salacgrīvā, Rūjienā un Priekuļos tik liels diennakts nokrišņu daudzums februārī bija pirmoreiz.

Temperatūrai paaugstinoties, nokrišņu veidā daudzviet pārsvaru ņēma slapjš sniegs un lietus, saplacinot un kausējot sniega segu. No sniega brīvas teritorijas visagrāk - 23.februārī - parādījās Kurzemes dienvidrietumos - Liepājā un Rucavā. 24.februārī un 25.februārī sniegs sāka izzust arī citviet Kurzemē un vietām arī centrālajos rajonos.

Austrumlatvijā sniega sega turpināja būt stabila un 28.februāra nokrišņu rezultātā pat vietām jūtami pieauga. Arī 29.februāra siltums Austrumlatvijā nebija tik izteikts.

Šorīt visbiezākais sniegs sedza Alūksni - 41 centimetrs un Siguldu - 32 centimetri, bet Centrāllatvijā visvairāk sniega bija Saulkrastos - 13 centimetri. Kurzemē sniega sega daudzviet ir nokususi, atsevišķās atklātās vietās tās biezums nepārsniedz vienu līdz trīs centimetrus.

Februāris Latvijā noslēdzies ar siltu, nokrišņiem bagātu un vējainu laiku. Mēneša trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija mīnus 0,6 grādi, kas ir 3,6 grādus augstāk par normu.

Visas dekādes dienas bija siltākas par normu. Perioda pirmajā pusē diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 4 līdz 6 grādus virs normas, visaugstāk pakāpjoties no 23.februāra līdz 25.februārim.

Dienās gaisa temperatūra visā Latvijā bija virs nulles, 23.-25.februārī vietām centrālajos un rietumu rajonos sasniedzot plus 4 grādus, 24.februārī Pāvilostā un Rīgā - plus 5 grādus.

Gandrīz līdz normai gaisa temperatūra noslīdēja 27.februārī un 28.februārī, bet arī tad dienā rietumu un centrālajos rajonos daudzviet bija atkusnis, bet naktī sals sasniedza februāra beigām pavisam pieticīgus mīnus 4 līdz mīnus 12 grādus. Saulains un atkal silts laiks bija 29.februārī, tajā centrālajos un rietumu rajonos gaisa temperatūra sasniedza visaugstākās gan dekādē, gan visā februārī piedzīvotās gaisa temperatūras - plus 6 līdz plus 7,5 grādus.

Visstiprāk vējš pūta ar nokrišņiem visbagātākajā dienā - 23.februārī, brāzmās vislielāko ātrumu sasniedzot Kurzemē un Rīgas līča dienvidu daļā - Saldū 27 metrus sekundē (m/s), Liepājas ostā - 26 m/s, bet Rīgā - 20 m/s.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu