Daudzviet Latvijā vējš šodien sasniedzis vētras spēku (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Daudzviet Latvijā ziemeļrietumu vējš šodien pūtis ar ātrumu līdz 20-23 metriem sekundē, kas atbilst vētras spēkam. Lielākie vēja postījumi šobrīd konstatēti Vidzemē. 23 m/s reģistrēti Rūjienas novērojumu stacijā, tāpat arī 22 m/s - Dobeles, Priekuļu un Saldus meteostacijā.

Precizēts saskaņā ar jaunākajiem datiem

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā informēja, ka stiprākās vēja brāzmas bijušas Rūjienā, līdz 23 m/s, savukārt līdz 22 m/s ziemeļrietumu vējš pūtis Saldū, Dobelē, Alūksnē un Madonā.

Vēja brāzmas ar ātrumu līdz 20 m/s šodien sasniegtas Mērsragā un Zilānos, bet Rīgā spēcīgākās vēja brāzmas bijušas 17 m/s. Ziemeļrietumu vējš mazāk spēcīgs šodien bijis Baltijas jūras piekrastē, kur Pāvilostā un Rucavā vējš pūtis brāzmās līdz 13 m/s, bet Liepājā - līdz 12 m/s.

Bez elektrības vairāk nekā 4000 mājsaimniecību

Stiprā vēja dēļ šovakar bez elektrības palikušas aptuveni 4000-4500 mājsaimniecību, informēja AS «Latvenergo» komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Viņš pastāstīja, ka elektroenerģijas atslēgumi pārsvarā konstatēti Ziemeļvidzemē un daļā Latgales. Piemēram, daudzas mājsaimniecības bez elektrības palikušas Cēsu, Valkas un Piebalgas apkaimē, taču tur patlaban vējš pamazām pierimst un jauni bojājumi elektropārvades līnijās nerodas.

Pēc «Latvenergo» novērojumiem, vējš tagad pārvietojas uz Latvijas austrumiem - Latgali, jo tur tiek konstatēti jauni atslēgumi.

Siksnis sacīja, ka tas, cik drīz izdosies atjaunot spriegumu bojātajās līnijās, ir tieši atkarīgs no laika apstākļiem. Elektromontieri patlaban strādā notikumu vietās un veic bojāto līniju pārslēgumus, izmantojot alternatīvos variantus, kur tas iespējams.

Bez elektrības var paiet visa nakts

Tomēr, ja stiprais vējš nerimsies, daļai Latvijas iedzīvotāju var nākties pavadīt nakti arī bez elektrības, neslēpa Siksnis.

Kā informēja «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere, pēc bojājuma vidējā sprieguma elektrolīnijā šovakar bez elektrības bija palikusi arī liela daļa Jēkabpils iedzīvotāju, taču tur nepilnas stundas laikā problēmsituācija tika atrisināta.

Lai apzinātu situāciju ar elektroapgādi sabiedriskas nozīmes objektos, AS «Sadales tīkls» pārstāvji sazinās ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem.

Tuvākajā naktī vēja ātrums brāzmās pierims līdz 8-13 m/s, bet trešdien atkal pūtīs dzestrs ziemeļu, ziemeļrietumu vējš ar brāzmām līdz 12-17 m/s.

Vēja pastiprināšanās otrdienas pēcpusdienā bija saistīta ar auksto atmosfēras fronti, kas no ziemeļiem šķērsoja Latviju. Tās ietekmē arī strauji pazeminājās gaisa temperatūra, piemēram, Mērsragā no +12 grādiem dienas vidū līdz +3 grādiem piecos pievakarē. Rīgā, kur dienā bija +10 grādu, gaisa temperatūra jau noslīdējusi zem +3 grādiem.

Gaisa temperatūra Rīgā dienas vidū bija paaugstinājusies līdz +10 grādiem. Vēl nedaudz siltāks laiks bija vietām Zemgalē, Mērsragā reģistrēti pat +12 grādi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Tā ir līdz šim augstākā gaisa temperatūra Latvijā un Rīgā šogad, pēdējo reizi desmit grādu siltums galvaspilsētā bija pērnā gada 27.decembrī, kad pūta vētrains vējš.

Pēcpusdienā līdz ar ziemeļrietumu vēja iegriešanos un pastiprināšanos gaisa temperatūra pazemināsies, un vakarā tā būs tuvu nullei, prognozē sinoptiķi.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu