18 000 pret mežu iznīcināšanu; Dombrovskis problēmu neredz (330)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 18 500 cilvēku parakstītā starptautiskā petīcija interneta vietnē «thepetitionsite.com» ar aicinājumu apturēt mežu iznīcināšanu Latvijā adresēta valsts prezidentam un premjeram Valdim Dombrovskim (V), kurš problēmas nesaskata un norāda, ka pašmāju meži tiek apsaimniekoti ilgtspējīgi. Pretējās domās ir ministru prezidenta partijas biedrs Uģis Rotbergs, sakot: tos, kas runā par ilgtspējību, interesē tikai koksnes eksports.

Premjers par minēto petīciju nav bijis informēts, pirmoreiz uzzinot no TVNET. Ar preses sekretāra Mārtiņa Pankes starpniecību elektroniskajā atbildē Dombrovskis pauž viedokli, ka neredz pamatu apšaubīt Latvijas mežu apsaimniekošanas ilgtspējību.

Turpinājumā Dombrovskis min nevis ekosistēmas aizsardzību, bet gan mežsaimniecību un ar kokmateriāliem saistīto ražošanu, kas ir viena no tradicionālajām Latvijas ekonomikas nozarēm. Tāpat premjers norāda, ka «ir svarīgi šajā nozarē kāpināt Latvijā radīto pievienoto vērtību».

Kā apliecinājumu, ka ar valsts mežiem viss kārtībā, ministru prezidents vērš uzmanību uz iegūto mežsaimniecības sertifikātu FSC, kā arī Eiropas mežu sertifikācijas sistēmas PECF sertifikātu. Taisnības labad jāatgādina, ka ne tik sen, 2010.gada vasarā Latvija, neievērojot vides standartus, FSC sertifikātu zaudēja.

Rotbergs: tos, kas runā par ilgtspējību, interesē tikai koksne

Dombrovska partijas biedrs un dabas aizsardzības aktīvists Uģis Rotbergs ir pretējās domās ar premjeru. «Tie, kas runā par ilgtspējību, ieliek tam citu saturu, un viņus interesē tikai koksne,» viņš saka.

Latvija vispār nav izvērtējusi savu meža politikas ievērošanu vai neievērošanu. Rotbergs norāda, ka ilgtspējīga mežsaimniecība nenozīmē tikai koksnes eksportēšanu, bet gan sugu daudzveidību un teritoriju aizsargāšanu:

«Mežu politika [Latvijā] ir pieņemta 1998.gadā, un vēl ne reizi nav bijis izvērtējums par lietām, kurās ir progress un kurās tā nav. Mēs esam palielinājuši ciršanas apjomus, radikalizējuši metodes, un tas nav solis ilgtspējas virzienā.»

Starptautiskā petīcijā pieprasa apturēt mežu iznīcināšanu

TVNET jau vēstīja, ka interneta petīciju vietnē «thepetitionsite.com» lielu popularitāti izpelnījusies kāda petīcija, kurā iedzīvotāji no visas pasaules prasa Latvijai pārtraukt tās mežu iznīcināšanu, un šobrīd to parakstījuši jau vairāk nekā 18 500 cilvēku. Tās pieteicēju mērķis ir savākt 20 000 parakstu.

Petīcijas adresēta prezidentam Andrim Bērziņam un premjeram Valdim Dombrovskim. Tās pieteikumā apgalvots: ja turpināsies pašreizējās tendences mežu izciršanā, Latvija jau pēc 50 gadiem būs palikusi pilnīgi bez mežiem.

Petīciju parakstījuši cilvēki no visas pasaules: Slovākijas, Spānijas, Grieķijas, Zviedrijas, ASV, Austrālijas un daudzām citām valstīm. Kaut mazākumā, daudz parakstu ir arī no Latvijas.

Paraksties pret mežu iznīcināšanu!

Komentāri (330)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu