Jauniete no Kanādas vērsīsies ES pret mežu iznīcināšanu Latvijā (233)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

22 gadus vecās kanādietes Reidīnes Melinas petīcija ar aicinājumu apturēt Latvijas mežu iznīcināšanu nepilnu divu mēnešu laikā guvusi milzīgu atsaucību. Kaut arī savāktie 20 000 parakstu pats par sevi ir ievērības cienīgs rādītājs, viņa nevēlas apstāties pie sasniegtā un, pēc pašas vārdiem, iesniegs «katru parakstu» Eiropas Savienības, kā arī Latvijas atbildīgajām amatpersonām.

Reidīne Melina
Reidīne Melina Foto: No personīgā arhīva

Reidīne Melina pārstāv «Care2» kā petīciju rakstītāja un administrācijas asistente. Pirmoreiz mežu iznīcināšanas problēmai Latvijā viņa uzdūrusies mājaslapā «mongabay.com», kur 23.janvārī publicēts apjomīgs materiāls par Latvijas atbildīgo amatpersonu nolūkiem palielināt mežu izciršanas apjomus, lai gūtu lielāku ekonomisku labumu.

"Mongabay" publikācija par Latvijas mežu izciršanu

«Tā tiešām būs traģēdija, ja Latvija turpinās izciršanu tik milzīgā apjomā,»

viņa norāda TVNET. Masveidīgā Latvijas un pasaules mežu izciršana ir ļoti satraucoša tendence. Mežs ir būtiska vides sastāvdaļa un mājas dzīvnieku sugām, kuras savukārt ir īpaši nozīmīgas ekosistēmai.

Cilvēku aktivitāte, pēc petīcijas autores domām, apliecina to, ka starp pasaules iedzīvotājiem ir daudz tādu, kurus satrauc mežu izciršanas problēma. Pat ja tā notiek nevis viņu dzimtenē, bet valstī, ar kuru it kā nav nekādas saistības. Petīciju sociālajos tīklos rekomendējuši vairāk nekā 1000 cilvēku, un cilvēku savstarpējā komunikācija bijis viens no galvenajiem veiksmes stāsta iemesliem.

Paraksties pret Latvijas mežu iznīcināšanu!

Reidīne cer, ka šīs aktivitātes mežu problēmai pievērsīs pēc iespējas lielāku uzmanību. Katru savākto parakstu jauniete no Kanādas sola nosūtīt Eiropas Savienības vides jautājumu komisāram Janesam Potočnikam, kā arī Latvijas pirmajām amatpersonām – prezidentam Andrim Bērziņam un premjeram Valdim Dombrovskim «cerībā, ka viņi redzēs, cik svarīgi ir saglabāt mežus ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē».

Ministru prezidents sagatavotajā komentārā TVNET gan paudis viedokli, ka, viņaprāt, Latvijas meži tiek apsaimniekoti ilgtspējīgi. Savukārt Dombrovska kolēģis politiskajā apvienībā «Vienotība», dabas aizsardzības aktīvists Uģis Rotbergs ironizēja, ka tos, kuri runā par ilgtspējību, visticamāk, interesē tikai koksnes pārdošana.

«Mežu politika [Latvijā] ir pieņemta 1998.gadā, un vēl ne reizi nav bijis izvērtējums par lietām, kurās ir progress un kurās tā nav. Mēs esam palielinājuši ciršanas apjomus, radikalizējuši metodes, un tas nav solis ilgtspējas virzienā,» sacīja vides aktīvists.

Komentāri (233)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu