Vēja brāzmas pie Ventspils sasniegušas orkāna spēku (63)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētdienas rītā pēc plkst. 8 Ventspils ostā ziemeļu vēja ātrums pastiprinājās līdz 26 metriem sekundē, maksimālais ātrums brāzmās sasniedza 34 m/s. Atbilstoši Boforta skalai par vētru sauc vēju, kura vidējais ātrums desmit minūšu laika posmā sasniedz 21 m/s, bet par stipru vētru sauc vēju ar vidējo ātrumu 25-28 m/s. Savukārt vējš, kas pārsniedz 32,7 m/s, pielīdzināms orkānam, kas var nodarīt būtiskus postījumus.

Papildināts saskaņā ar jaunāko informāciju

Tik stiprs vējš skāra tikai jūras krastu, citviet pilsētā vējš bija mazāks. Ventspils lidostā vēja ātrums brāzmās no rīta sasniedza aptuveni 20 m/s. Vētra Ventspilī bija tikai īsu brīdi, taču stipri brāzmains vējš šeit saglabājas.

Tieši pirms divām nedēļām - 11.marta rītā - Ventspils ostā tika reģistrētas vēja brāzmas līdz 30 m/s. 4.janvārī vēja brāzmas Ventspils ostā pastiprinājās līdz 31 m/s, savukārt pērnā gada 10.decembra rītā šeit tika fiksēti 32 m/s, kas bija lielākais Latvijas novērojumu stacijās reģistrētais vēja ātrums brāzmās 2011.gadā.

Kandavas, Liepājas, Saldus, Stendes, Talsu un Tukuma apkaimē svētdienas rītā vēja ātrums brāzmās sasniedza 21-25 m/s, liecina LVĢMC un uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» dati. Vēja brāzmas līdz 18-20 m/s reģistrētas arī citviet valsts rietumu un centrālajā daļā, tostarp Rīgā, savukārt austrumu novados vēja ātrums brāzmās vietām vēl nav pastiprinājies virs 10 m/s.

Liepājas ostā kustība ierobežota

Ventspils ostas darbu vētra svētdienas rītā nav ietekmējusi, un vējš pamazām sāk pierimt, uzzināja Ventspils brīvostas pārvaldes Ostas kapteiņa dienestā.

Kuģu kustību Ventspils ostā nav nepieciešams ierobežot, jo neviens kuģis svētdienas rītā nav plānojis ienākt vai atstāt ostu. Kuģošana gaidāma pēcpusdienā, informēja kapteiņa dienestā.

Savukārt Liepājas ostā spēcīgākās vēja brāzmas - 23,9 metri sekundē - fiksētas pēc plkst. 10.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe pastāstīja, ka kuģu kustība pagaidām ir ierobežota. Šobrīd viens kuģis reidā nogaida uz vēja pierimšanos, lai ienāktu Liepājas ostā.

Plašu energoapgādes traucējumu nav

Svētdien plkst. 10.20 bez elektrības Latvijā bija aptuveni tūkstotis energokompānijas «Latvenergo» meitasuzņēmuma «Sadales tīkls» klientu, liecina elektroapgādes atslēgumu karte. Lielākie bojājumi reģistrēti Kurzemē, valstī kopumā avārijas atslēgumi tobrīd bija konstatēti 126 vietās.

Rīgā vējš vēl pieņemas spēkā

Svētdien līdz plkst. 13 ziemeļu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās Rīgas centrā sasniedza 20 metru sekundē, un prognozes par vēja tālāku pastiprināšanos nav piepildījušās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Vējš pierims vakarā. Stiprajā vējā Rīgā un citviet Latvijā norisinās vairāki pasākumi, pieminot 1949.gada 25.marta deportāciju un komunistiskā genocīda upurus.

Citviet valstī līst un snieg

Daudzviet valstī - galvenokārt Latgalē, Vidzemē un Zemgales austrumos - līst un snieg. Pēdējā diennaktī visvairāk nokrišņu izmērīts Alūksnē - 12 milimetru jeb aptuveni trešdaļa no visa mēneša normas. Rūjienā nokrišņu daudzums sasniedzis 11 mm, Valkā - 10 mm, Priekuļos - 8 mm, Daugavpilī - 4 mm, Rīgā - 2 mm.

Sinoptiķi prognozē, ka svētdien visā Latvijā pūtīs spēcīgs ziemeļu vējš ar brāzmām līdz 16-21 m/s, vietām valsts rietumu un centrālajā daļā - līdz 23 m/s. Vakarā vējš pierims.

Gaidāms pārsvarā mākoņains laiks, bet vakarpusē jau valsts lielākajā daļā spīdēs saule. Latgalē un Vidzemes austrumos līs un snigs, dienas pirmajā pusē nedaudz nokrišņu vēl būs arī vietām citviet Latvijā. Gaisa temperatūra tikpat kā nemainīsies un būs 0..+6 grādu robežās, vakarā vietām apledos ceļi.

Jāuzmanās no krītošiem kokiem

Lai gan Latvijas austrumu daļā vietām turpina snigt un gaisa temperatūra svārstās ap nulli, braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem saglabājas apmierinoši, informē uzņēmums «Latvijas Valsts ceļi».

Austrumlatvijā vietām izveidojusies neliela slapja sniega kārtiņa, taču uz ceļiem sniegs kūst, brauktuves ir slapjas un apledojums nav konstatēts. Braukšana pa vietējiem ceļiem daudzviet apgrūtināta, sliktākie braukšanas apstākļi saglabājas Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Madonas, Valkas un Valmieras apkaimē.

Stiprākais ziemeļu, ziemeļrietumu vējš pūš valsts rietumu pusē, tostarp uz Ventspils šosejas Tukuma apkaimē plkst. 8.30 reģistrētas vēja brāzmas līdz 25 metriem sekundē. Šādā vējā lūst zari un atsevišķi koki, tādēļ autovadītājiem jābūt īpaši piesardzīgiem.

Vējš pierims svētdienas vakarā, valsts austrumos tad vietām apledos ceļi, prognozē sinoptiķi.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu