Šlesera īpašumā Jūrmalā pēkšņi nokaltušas 15 priedes (269)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Uzņēmējam un bijušajam politiķim Aināram Šleseram piederošajā īpašumā Jūrmalā, Upes ielā 1a, nokaltušas apmēram 15 priedes, novērojuši Jūrmalas aizsardzības biedrības aktīvisti.

Aizdomas par ļaunprātību

Jūrmalas aizsardzības biedrība ir lūgusi Valsts meža dienestu noskaidrot koku bojāejas cēloņus, turklāt biedrība ir gatava arī apmaksāt izpētes izdevumus, jo ir norūpējusies par iespējamu citu koku bojāeju kāpu teritorijā, informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Uldis Kronblūms.

«Mēs negribētu šoreiz teikt, ka notikusi ļaunprātīga rīcība. Mums ir aizdomas, ka tās ir būvniecības sekas tajā gabalā, kas jau pretlikumīgi ir apbūvēts. Zemsedze tikusi nomainīta, ko nedrīkstēja darīt, iespējams, ka tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc priedes iet bojā. Mežsargs teica, ka koki faktiski jau ir jāzāģe nost,» pastāstīja Kronblūms.

Koku bojāeja sākusies pagājušā gada rudenī. Pēc Kronblūma sacītā, «negribētos ticēt, ka Šlesera kungs ar tik primitīviem līdzekļiem vēlas paplašināt teritoriju».

Nav atļaujas ciršanai

Bijušais politiķis jau kādu laiku mēģina iegūt atļauju koku nociršanai, lai izvērstu īpašumā būvniecību, kas nav atļauta kāpu aizsargjoslas dēļ.

Pērn decembra nogalē Jūrmalas domes Administratīvā komisija piemērojusi Šleseram 500 latu soda naudu par nelikumīgi izbūvētu tenisa laukumu šajā īpašumā. Tenisa laukumu ar mākslīgo segumu apjoza trīs līdz četrus metrus augsts drāšu žogs, taču nekādas palīgbūves līdzās laukumam nav uzbūvētas.

«Tenisa laukums bija paredzēts sākotnējā dzīvojamā kompleksa būvniecības projektā, ko Būvvalde neakceptēja. Akceptētajā projektā, uz kuru būvatļauja tika izdota, tenisa laukums nebija paredzēts,» pastāstīja nodaļas speciālists Lidvaldis Lukševics. Būvatļauja tika apturēta pēc tam, kad Jūrmalas aizsardzības biedrības (JAB) to apstrīdēja tiesā, iebilstot pret būvniecību piejūras priežu mežā.

Teritorija plānota privātmājai

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa pērn 25.oktobrī apmierināja Jūrmalas Aizsardzības biedrības (JAB) pieteikumu un atcēla Ministru kabineta (MK) 2010.gada 2.marta rīkojumu par meža zemes transformāciju Upes ielā 1a, kur politiķis un uzņēmējs Šlesers plāno būvēt privātmāju.

Pērn februārī valdībā tika atbalstīta 0,6627 hektārus plaša zemesgabala transformācija, kas ir par 0,23 hektāriem mazāk, nekā bija lūgts. Rīkojums paredz transformēt meža zemi savrupmājas un saimniecības ēkas kompleksa būvniecībai Šleseram un Šleserei piederošajā nekustamajā īpašumā. Transformējamajā platībā ir nepieciešama koku ciršana.

JAB tiesā apstrīdēja Ministru kabineta rīkojumu par Šleseram piederoša zemesgabala Upes ielā 1a lietošanas mērķa maiņu, meža vietā pieļaujot privātmājas būvniecību, tādējādi iznīcinot vērtīgu biotopu Rīgas jūras līča piekrastes zonā.

Tiesa no rīkojuma pieņemšanas dienas atcēla MK rīkojumu daļā, ar kuru tika atļauts transformēt 0,66 hektārus meža zemes Jūrmalā, Upes ielā 1a, taču Šleseru ģimene un uzņēmums «Avadel» aizliegumu cirst priedes viņu īpašumā pārsūdzējuši Administratīvajā apgabaltiesā. Šo strīdu Administratīvā apgabaltiesa apelācijas kārtībā plāno skatīt 2013.gadā.

Komentāri (269)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu