Otrdien pūtīs brāzmains vējš; negaisa zona pavājinās (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Otrdien Latvijā gaidāmas rietumu vēja brāzmas līdz 13-18 metriem sekundē, stiprākais vējš pūtīs valsts ziemeļos. Naktī milzīgs pērkona negaiss Latviju dažu stundu laikā sasniedza no Vācijas, kur vietām bija ne tikai stipras lietusgāzes, bet arī pamatīga vētra.

Diena paies pārsvarā bez nokrišņiem, vien pašos valsts austrumos dažviet iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Daudzviet spoži spīdēs saule, un līdz vakaram gandrīz visi mākoņi būs izklīduši.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +16..+17 grādiem Kurzemes rietumu piekrastē līdz +26..+27 grādiem Latgalē.

Rīgā lietus nav gaidāms, mākoņu daudzums būs mainīgs. Dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15 metriem sekundē, dienas otrajā pusē iegriezīsies mazliet mierīgāks ziemeļrietumu vējš. Maksimālā gaisa temperatūra būs +21 grāds.

Naktī un no rīta Latviju šķērsoja ar ciklonu saistīta atmosfēras fronte, kas atnesa pērkona negaisu, patlaban no dienvidrietumiem tuvojas neliels anticiklons.

Milzīgs pērkona negaiss pārvietojas uz austrumiem

Agrā otrdienas rītā liela pērkona negaisa sistēma, kas aptver teju visu Latviju, no valsts centrālās daļas strauji pārvietojas uz austrumiem, pamazām zaudējot spēkus, liecina meteoroloģiskā informācija.

Plkst.5 elektroapgāde bija pārtrūkusi aptuveni diviem tūkstošiem mājsaimniecību Zemgalē, - saskaņā ar akciju sabiedrības «Sadales tīkls» operatīvajiem datiem avārijas atslēgumi tobrīd bija 300 vietās Zemgalē, vēlāk to skaits saruka. Traucējumus elektroapgādē varēja izraisīt gan stipras vēja brāzmas, gan zibens spērieni.

Pērkona negaiss daudzviet nes intensīvas lietusgāzes un vēja brāzmas, piemēram, Saldū reģistrēta vēja pastiprināšanās līdz 16 metriem sekundē, savukārt dažviet Lietuvā vējš sasniedza vētras spēku.

Milzīgais pērkona negaiss Latviju dažu stundu laikā sasniedza no Vācijas, kur vietām bija ne tikai stipras lietusgāzes, bet arī pamatīga vētra un krusa ar vairākus centimetrus lieliem graudiem.

Mazāks vai lielāks lietus skāris visu Latvijas rietumu un centrālo daļu, patlaban lietus līdz ar negaisu pārvietojas tālāk uz austrumiem. Debesis ir pārsvarā apmākušās.

Pūš mērens dienvidu vējš, kas no valsts rietumiem sāk pāriet rietumu vējā. Gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā ir +13..+16 grādu, zemākā temperatūra naktī bija Ziemeļvidzemē, kur gaiss atdzisa līdz +8..+9 grādiem.

Rīgā pussešos rītā spēcīgi līst un dārd pērkons, gaisa temperatūra pazeminājusies līdz +15 grādiem.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +17 grādiem Ainažos līdz +23,8 grādiem Bauskā. Ultravioletās radiācijas indekss Rucavā paaugstinājās līdz 6,5.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu