Nākamnedēļ Latvijā gaidāma svelme līdz +34 grādiem (72)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunākā «Global Forecast System» (GFS) prognoze uzrāda lielu varbūtību, ka nākamnedēļ Latvijā iestāsies svelme, un gaisa temperatūra var paaugstināties līdz pat +34 grādiem. Saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem jūlija sākumā ir 95 procentu varbūtība, ka gaisa temperatūra Latvijā pārsniegs +25 grādus, un 75 procentu varbūtība, ka termometra stabiņš pakāpsies arī virs +30 grādiem.

Precizēta prognoze

GFS ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis, kas, ik pēc sešām stundām veicot aprēķinus, prognozē laikapstākļus visā pasaulē.

Gaidāms, ka nedēļas vēsākā diena būs pirmdiena, kad naktī un no rīta daudzviet prognozēts lietus, vietām iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Vējam iegriežoties no rietumiem, gaisa temperatūra pirmdien nebūs augstāka par +20..+25 grādiem, Kurzemes rietumkrastā tā nepārsniegs +17 grādu.

Nakts uz otrdienu, visticamāk, būs nedēļas dzestrākā nakts - skaidra laika un bezvēja apstākļos gaisa temperatūra vietām var noslīdēt līdz +5 grādiem. Otrdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra jau pakāpsies līdz +22..+26 grādiem, nedaudz vēsāks laiks saglabāsies piekrastē.

Saskaņā ar pašreizējo GFS prognozi trešdien un svētdien vietām, bet no ceturtdienas līdz sestdienai - no 5. līdz 7.jūlijam - valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra sasniegs +30 grādu atzīmi, vietām, iespējams, pakāpjoties līdz pat +34 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra caurmērā paaugstināsies līdz +28..+33 grādiem, minimālā gaisa temperatūra naktīs gaidāma +15..+22 grādu robežās. Dominēs lēns vējš. Reizēm gaidāma pērkona negaisu veidošanās. Karstā laikā negaisiem ir raksturīgas stipras vēja brāzmas un vētras, atgādina sinoptiķi.

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) skaitliskā modeļa prognoze piektdienas vakarā uzrādīja līdz +31 grādam karstu laiku Latvijā 4.-6.jūlijā, jaunākie šī modeļa aprēķini vēsta, ka gaisa temperatūra nākamnedēļ nepārsniegs +28 grādus, trešdien un ceturtdien iespējams mākoņains un lietains laiks.

Tuvākajā nedēļā būs ļoti augsta ultravioletā radiācija, tādēļ laikā no pulksten 11 līdz 16 nav vēlams sauļoties bez aizsargkrēma. Karstā laikā vispār vajadzētu izvairīties no atrašanās saulē, atgādina mediķi.

Pēkšņs karstuma vilnis var radīt stresu cilvēka organismam, tādēļ vēlams ierobežot fiziskās aktivitātes līdz brīdim, kamēr organisms ir pielāgojies karstumam. Karstā laikā ir jāpalielina šķidruma uzņemšana, bet nav vēlams lietot dzērienus, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura. Dodoties ārpus mājas, jāaizsargājas no saules iedarbības un jāvalkā karstam laikam piemērots apģērbs - ieteicamas gaišas, vieglas un ērtas drēbes no dabīga materiāla.

Pārāk lielas aktivitātes karstā dienā vai pārāk ilgstoša atrašanās saulē vai karstās, nevēdinātās telpās var izraisīt nespēku un karstuma dūrienu. Karstuma izraisītiem veselības traucējumiem visvairāk pakļauti bērni un gados veci cilvēki, kā arī slimnieki, it īpaši sirds slimnieki. No karstuma var ciest arī mājdzīvnieki, tie jānodrošina ar pieeju svaigam ūdenim un ēnainai vietai.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu