13 vietās Latvijā pārsniegti gaisa temperatūras rekordi (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar 13 vietās Latvijā pārsniegti maksimālās gaisa temperatūras rekordi, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Vakar virs Latvijas atradies ciklona siltais sektors, un, pūšot lēniem dienvidu vējiem, dienas gaitā daudzviet gaiss sakarsis līdz +33 grādiem. Augstākā gaisa temperatūra - plus 33,1 grāds - tika novērota Rīgā, Daugavgrīvas novērojumu stacijā, savukārt viszemākā gaisa temperatūra dienas laikā pieturējās Kolkā, kur tā nav pārsniegusi +24 grādus pēc Celsija skalas.

Vissenākais 28.jūlija gaisa temperatūras rekords vakar kritis Ventspilī, kur gaiss iekarsa līdz +32,4 grādiem, pārsniedzot 1941.gada rekordu - plus 29,4 grādus. 1964.gada rekords - plus 30 grādi - pārspēts Mērsragā, kur gaiss vakar iekarsa līdz 31,2 grādiem. Tāds pat rekords - plus 30 grādi -, kas sasniegts 1971.gadā, kritis arī Liepājā, kur vakar valdīja +32,5 grādu karstums.

Gaisa temperatūras rekordi vakar pārsniegti arī Pāvilostā, Bauskā, Skultē, Priekuļos, Gulbenē, Zosēnos, Skrīveros, Zīlānos, Rēzeknē un Daugavpilī.

Visiespaidīgāk rekords labots Pāvilostā

Visiespaidīgāk - uzreiz par 4,5 grādiem - gaisa temperatūras rekords vakar labots Pāvilostā, kur gaiss iekarsa līdz 32,7 grādiem, pārspējot 2003.gada rekordu, savukārt nelielākais rekorda labojums - par 0,2 grādiem - fiksēts Skrīveros, kur ar 31,5 grādiem pārspēts 1994.gada rekords. Tieši 1994. un 2003.gadā bija fiksēti 28.jūlija karstuma rekordi arī citviet Latvijā.

Lai gan lielākajā Latvijas daļā diena bija saulaina un aizritēja bez nokrišņiem, pēcpusdienas un vakara stundās pāri Baltijas jūrai virzījās gubu mākoņu zona, kas jūras piekrastes rajonos atnesa spēcīgus negaisus. Negaisu laikā novērotas intensīvas lietusgāzes, kā arī asas vēja brāzmas, kuru spēks Pāvilostā sasniedza pat 25 metrus sekundē.

Karsts būs arī svētdien

Arī svētdien pēcpusdienā daudzviet Latvijā, galvenokārt centrālajos un austrumu rajonos, gaidāms pamatīgs karstums, kad gaisa temperatūra sasniegs +33 grādus, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Atbilstoši sinoptiķu prognozēm Rīgā šāda gaisa temperatūra gaidāma pēcpusdienā no plkst.12 līdz 15.

Prognozē negaisu

Līdz ar karsto laiku vietām, galvenokārt rietumos, atnāks arī lietusgāzes, kas var būt stipras un ar krusu. Pērkona laikā atsevišķos rajonos vēja brāzmas var sasniegt ātrumu 24 metri sekundē.

Mediķi karstajās dienās aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas viskarstākajā periodā no plkst. 11 līdz 15, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un saudzēt bērnu veselību.

Ūdens uzsilis līdz +21 grādam

Spēcīgā karstuma ietekmē ūdens temperatūra Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē ir paaugstinājusies līdz +19, +21 grādam. Nedaudz vēsāks ūdens ir līča Kurzemes piekrastē, kur, vējam iegriežoties no dienvidrietumiem, ūdens temperatūra ir pazeminājusies līdz +16, +18 grādiem.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu