Vētra Kurzemē nes plašus postījumus (199)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdienas vakarā Latviju no dienvidrietumiem šķērso pērkona negaisu sistēma, kas nes vētru un rada plašus postījumus. Pēc astoņiem vakarā vētras fronte sasniegusi Kurzemes ziemeļu daļu un Zemgales rietumus. Tūkstošiem mājsaimniecību pārtrūkusi elektroapgāde.

(Pievienots video.)

Liepājā un Saldū reģistrētas vēja brāzmas līdz 18 metriem sekundē, Rucavā - līdz 24 metriem sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Pēc astoņiem vakarā arī Dobeles apkaimē fiksētas brāzmas līdz 22 metriem sekundē. Visticamāk, vietām ir bijušas arī stiprākas brāzmas.

Milzu krusas graudi

No daudzām vietām Kurzemē, tostarp Kuldīgas, Dundagas un Rojas novada, svētdien saņemtas ziņas par lielu krusu, kuras graudu diametrs sasniedza pat četrus centimetrus. Iespējams, bijuši arī virpuļviesuļi jeb tornado. Daudzviet turpinās intensīvas lietusgāzes.

Jau ziņots, ka no Polijas un Lietuvas svētdienas pievakarē sāka tuvoties lieli negaisa mākoņi, kas sev līdzi nesa vētru. Lietuvas piejūras pilsētā Klaipēdā vēja ātrums brāzmās īsi pēc sešiem vakarā pārsniedza 25 metrus sekundē.

Daudzviet Latvijā, gaisa temperatūrai pakāpjoties līdz +32..+34 grādiem, svētdiena kļuva par karstāko dienu vairāku gadu laikā. Pirmdiena būs pat par desmit grādiem vēsāka, vien valsts austrumos vēl iespējami +30 grādi.

Nopietni traucējumi elektroapgādē

Pēc desmitiem svētdienas vakarā avārijas atslēgumi Latvijas elektrolīnijās bija reģistrēti aptuveni 1000 vietās, un gandrīz visi no tiem - Kurzemē, liecina dati akciju sabiedrības «Sadales tīkls» elektroapgādes atslēgumu kartē. Stundu iepriekš valstī kopumā bija vairāk nekā 1200 bojājumu.

Latvijas energokompānijas «Latvenergo» pārstāvis sociālajā tīklā «Twitter» paziņoja, ka elektromontieru brigādes strādās visu nakti. Preses sekretāre Ivita Bidere aģentūrai BNS pavēstīja, ka «Sadales tīkls» līdz deviņiem vakarā bija veicis avārijas atslēgumu lokalizāciju vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību Kurzemē, jo īpaši Kuldīgas un Saldus apkārtnē, kā arī Aizputes - Priekules līnijā. Papildu brigādes bojājumu novēršanā tika plānots iesaistīt pēc negaisa beigām.

Iedzīvotāji aicināti netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt dzīvību. Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, piemēram, ja uz elektrolīnijas ir nogāzies vēja nolauzts koks, nedrīkst mēģināt to novērst pašiem, bet jāziņo Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80200404.

Spēcīgas brāzmas

Jau ziņots, ka svētdienas vakarā Latviju no dienvidrietumiem šķērsoja pērkona negaisu sistēma, kas nesa vētru un radīja plašus postījumus. Daudzviet Kurzemē un Zemgales rietumu daļā vēja ātrums brāzmās bija 18-24 metri sekundē.

Pēc deviņiem vakarā stiprs vējš sasniedza arī Rīgu, kur vēja ātrums brāzmās pilsētas centrā pastiprinājās līdz 19 metriem sekundē. Savukārt Igaunijas Sāremā salas piekrastē reģistrētas vēja brāzmas līdz 27-32 metriem sekundē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (199)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu