Rudens šogad būšot garš (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zīmes dabā liecinot, ka šogad rudens būs garš, ziema iestāsies vēlu, bet pirmais sniegs gan var parādīties jau oktobra sākumā, tā Latvijas televīzijai (LTV) atzinis dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Zīmes dabā ir pretrunīgas

Viņš norāda, ka zīmes dabā ir pietiekami pretrunīgas, taču vairums norāda uz garu rudeni, kas ievilksies decembrī.

«Pagājušajās Lieldienās (8. aprīlis) bija nemīlīgs laiks un daudzviet sniga slapjš sniegs. Ticējums saka - kāds 8. aprīlis, tāds 8. oktobris. Ja seko ticējumam, tad laikā ap vecajiem Miķeļiem (12. oktobris) var snigt arī slapjš sniegs,» skaidro dabas vērotājs.

«Septembrī līdz Miķelim (29. septembris) gaidāms lielākoties saulains un sauss laiks, būs vairākas vēl vasarīgi siltas dienas. Mēneša vidū dažviet arī ducinās pērkons.

Oktobris būs rudenīgs, un mēneša vidū dzestrie ziemeļu puses vēji atnesīs pirmo slapjo sniegu.

Novembris rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem. Mēneša otrajā pusē jau vairākas sala dienas, kam sekos slapjdraņķis un lietains laiks. Rudens ievilksies tālāk decembrī,» savu prognozi turpmākajiem mēnešiem atklāj Bukšs.

Ziema varētu būt aukstāka par normu

Dabas vērotāja prognozei daļēji atbilst arī ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras pārvaldes sezonālā prognoze Eiropai, norāda LTV. Datormodelēšanas rezultāti liecina, ka Baltijas reģionā trīs kalendārā rudens mēneši - septembris, oktobris un novembris - būs ar vidējo gaisa temperatūru, kas tuva ilggadīgo novērojumu normai, pieļaujot aptuveni 40% varbūtību, ka drīzāk būs nedaudz vēsāks, nekā siltāks par iepriekšējo gadu desmitu vidējo rādītāju. Savukārt kalendārās ziemas mēneši pēc šā brīža aprēķiniem gan drīzāk būs aukstāki par normu.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu