Pirmo rudens salnu sinoptiķi šogad fiksēja jau 12.augustā (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmā rudens salna šogad fiksēta naktī uz 12.augustu Zosēnu novērojumu stacijā Vidzemes augstienē - gaisa temperatūra zāles augstumā tad noslīdēja līdz -0,8 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra atskats uz laikapstākļiem augusta otrajā dekādē.

Salnas augustā Latvijā ir bieža parādība, retāk tās vērojamas jūlijā. 2006.gada vasarā pirmās salnas bija 17.-20.jūlijā, bet 2009.gadā salna daudzviet Latvijā bija 6.jūlijā.

Šā gada 10.-13.augustā diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā pazeminājās līdz +10..+15 grādiem, kas ir aptuveni četrus grādus zem normas. Turpmāk diennakts vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz +15..+20 grādiem, tādējādi augusta otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā bija tikai 0,7 grādus zem normas.

Zemākā gaisa temperatūra, ko meteostacijās mēra pusotra līdz divu metru augstumā, bija +3,3 grādi 13.augustā Zosēnos, savukārt augstākā gaisa temperatūra bija +25,6 grādi 19.datumā Kolkā.

Lai gan gandrīz katru dienu Latvijā tika novēroti nokrišņi, kopējais lietus daudzums bija neliels. Dekādes nokrišņu summa Latvijas teritorijā svārstījās no mazāk kā viena milimetra rietumos līdz 17 milimetriem dažviet valsts austrumu daļā. Dekādes nokrišņu norma netika sasniegta nevienā novērojumu stacijā.

Arī vēja ātrums pagājušajā dekādē bija mazāks par ierasto un brāzmās nepārsniedza 16 metru sekundē.

Jau ziņots, ka šā gada vasaras vidējā gaisa temperatūra ir atbilstoša Latvijas klimatam, bet nokrišņu daudzums jūnijā, jūlijā un augusta sākumā bija lielāks par normu. Vasaras pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 0,8 grādus zemāka par ilggadējo vidējo rādītāju, taču to atsvēra jūlijs, kas bija 1,2 grādus siltāks par klimatisko normu. Augusta vidējā gaisa temperatūra, visticamāk, būs tuvu normai.

21.augusta agrā rītā salnas tika konstatētas jau vairākās vietās Latgalē un Vidzemē, zemākā gaisa temperatūra divu metru augstumā reģistrēta Kārsavā un Zosēnos, kur termometra stabiņš apstājās pie +2,1 grāda atzīmes, kas ir zemākā gaisa temperatūra Latvijā kopš jūnija sākuma.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu