Lielbritānija piedzīvojusi lietaināko vasaru simts gadu laikā (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada vasara Lielbritānijā bijusi otra mitrākā meteoroloģisko novērojumu vēsturē, atpaliekot tikai no 1912.gada vasaras, liecina valsts meteoroloģijas dienesta «Met Office» apkopotā informācija.

Nokrišņu daudzums periodā no šā gada no 1.jūnija līdz 29.augustam valstī vidēji bija 367 milimetri. 1912.gada vasaras kopējais lietus daudzums bija 384 milimetri.

Šī vasara Apvienotajā Karalistē bijusi arī mākoņainākā pēdējos 30 gados. Saules spīdēšanas ilgums līdz 28.augustam sasniedza 399 stundas, bet 1980.gada vasarā saule spīdēja tikai 396 stundas.

2012.gada vasara ar vidējo gaisa temperatūru +14 grādu Lielbritānijā bijusi 0,4 grādus vēsāka par normu, tomēr pērnā gada vasara bija vēl par trim grāda desmitdaļām aukstāka.

No trim vasaras mēnešiem siltākais un sausākais bijis augusts, mēneša 18.datumā Anglijā tika reģistrēta šā gada augstākā gaisa temperatūra Britu salās: +32,4 grādi.

Šā gada jūnijs bija lietainākais un mākoņainākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē:

nokrišņu daudzums valstī vidēji sasniedza 145 milimetrus, saules spīdēšanas ilgums - tikai 119 stundu.

Arī 2012.gada aprīlis Lielbritānijā kļuva par visu laiku lietaināko aprīli, lai gan vēl 23.martā publicētajā «Met Office» pārskatā par gaidāmajām laikapstākļu tendencēm tuvākajos trīs mēnešos bija minēts, ka pēc nokrišņu trūkuma ziemā dažos Anglijas apgabalos nākamajos trīs mēnešos jārēķinās ar «teju neizbēgamām sausuma izraisītām sekām». Realitātē nākamo trīs mēnešu periods bija lietainākais novērojumu vēsturē un daudzas vietas skāra plūdi, turklāt ne reizi vien.

Arī citviet mākoņains

Jau vēstīts, ka arī Norvēģijā šī vasara bijusi pārsvarā mākoņaina un vēsa. Gan Lielbritānijā, gan Norvēģijā pēdējos piecos gados bijušas sliktas vasaras, bet ziemās nereti piedzīvots bargs sals. Šādi laikapstākļi, iespējams, ir sekas ledus izzušanai Arktikā, uzskata vairāki norvēģu meteorologi.

Savukārt Eiropas dienvidu un centrālā daļa šogad piedzīvojusi vienu no karstākajām un sausākajām vasarām vēsturē, no karstuma un sausuma visvairāk cietis Balkānu reģions. Mežu ugunsgrēki turpinās arī Spānijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu