Šovasar Latvijā krituši 26 karstuma un trīs aukstuma rekordi (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šā gada vasaras vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16 grādu, kas atbilst normai jeb ilggadējam vidējam rādītājam. Siltākais laiks bija jūlijā, kad tika reģistrēti 26 karstuma rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vissiltākais laiks šai vasarā bija Rīgā, kur vidējā gaisa temperatūra pilsētas centrā sasniedza +17,4 grādus, otrajā vietā ierindojās Bauska ar +16,6 grādiem. Vēsākā vasara bija Vidzemes augstienē - vidējā gaisa temperatūra Zosēnos bija +15,2 grādi, tikai par grāda desmitdaļu siltāka vasara bija jūras vējiem visvairāk pakļautajā Kolkā.

Augusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija trīs grāda desmitdaļas zemāka par normu. Vasaras pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 0,8 grādus zemāka par ilggadējo vidējo rādītāju, taču to atsvēra jūlijs, kas bija 1,2 grādus siltāks par normu.

Vasaras karstākā diena bija 29.jūlijs, kad gaisa temperatūra Rīgā un galvaspilsētas apkaimē, kā arī vietām Zemgalē sasniedza +34 grādus. Daudzviet Latvijā tā bija karstākā diena ne tikai šogad, bet vairāku gadu laikā, tostarp starptautiskajā lidostā «Rīga» reģistrētie +33,4 grādi bija augstākā gaisa temperatūra šajā vietā kopš 2003.gada.

+30 grādu atzīme šovasar Latvijā tika pārsniegta tikai sešās dienās jūlijā. Augstākā gaisa temperatūra vasaras pirmajā mēnesī bija +26 grādi 30.jūnijā Mērsragā, savukārt augstākā gaisa temperatūra augustā tika reģistrēta 3.datumā Daugavpilī un Jēkabpilī, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +29 grādiem.

Šovasar Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās reģistrēti 26 attiecīgā datuma karstuma rekordi - 6.jūlijā Liepājā un 7.jūlijā Rīgā, savukārt 28.jūlija karstuma rekords krita 13 stacijās, 29.jūlija maksimālās gaisa temperatūras rekords tika pārspēts 11 stacijās. Turpretī 12.augusta naktī Alūksnes, Priekuļu un Zosēnu novērojumu stacijā ar +3,5..+5,8 grādiem tika pārspēts aukstuma rekords.

Zemākā gaisa temperatūra augustā bija +2,1 grāds 21.datumā Zosēnos, jūlijā - Daugavpils novērojumu stacijā 23.datumā reģistrētie +5,5 grādi, savukārt zemākā gaisa temperatūra vasaras sākumā bija -0,2 grādi 5.jūnijā Ainažos.

Vasaras kopējais nokrišņu daudzums valstī vidēji bija 245 milimetri jeb desmit procentu virs normas, un visvairāk nolija pār Kolku - 312 milimetru. Savukārt vismazākais nokrišņu daudzums bija Liepājā un Rucavā - aptuveni 170 milimetru, kas ir mazāk par normu.

Šā gada stiprākais lietus tika konstatēts naktī uz 10.augustu Kolkā, kur dažu stundu laikā nolija 68 milimetri, bet valstī kopumā 68 milimetri bija visa mēneša nokrišņu summa, kas ir 12 procentu zem normas. Lietus daudzums jūnijā un jūlijā bija attiecīgi 20 un 26 procentus lielāks par ilggadējo vidējo rādītāju.

Iepriekšējās divas vasaras bija karstākās Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē - 2010. un 2011.gada vasara bija attiecīgi 2,6 un 2,2 grādus siltāka par normu. Pagājušo divu gadu vasaras bija ne tikai krietni siltākas, bet arī lietainākas nekā parasti. Arī pēdējo gadu kopējā tendence liecina, ka Latvijas klimats kļuvis nedaudz mitrāks un siltāks.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu