2029.gadā paredz bīstama asteroīda sadursmi ar Zemi (135)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārvalstu zinātnieki tikko nākuši klajā ar paziņojumu, ka 2029.gada 13.aprīlī Zemē ietrieksies milzu asteroīds Apofiss. Arī Latvijas astrofiziķis Kārlis Bērziņš apstiprina, ka šis asteroīds patiešām esot Zemei potenciāli bīstams un sadursmes rezultātā tā trieciena spēks būšot lielāks nekā kodolsprādzienam, tā trešdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

«Asteroīds Apofiss ir labi pētīts asteroīds - tas ir atklāts 2004.gadā un jau tagad ieguvis savu kārtas numuru - 99 942. Tas tik tiešām ir viens no Zemei potenciāli bīstamiem asteroīdiem, un tas potenciāli var kādu reizi sadurties ar Zemi,» atzina astrofiziķis Kārlis Bērziņš.

Asteroīds Apofiss sver 55 tonnas un ir 320 metru diametrā,

kā arī sevī slēpj 65 tūkstošu atombumbu lielu enerģiju. Ārvalstu zinātnieki lēš, ka Zemē tas ietriekšoties ar ātrumu 45 tūkstoši km/h, vēstīja «Tautas balss».

«Asteroīdu varēs redzēt ar neapbruņotu aci, neskatoties uz to, ka tas ir samērā mazs objekts - 320 metri diametrā. Šajā dienā - 2029.gada 13.aprīlī - mēs varēsim redzēt, kā tas pāriet pār debesu jumu kā spožs punkts,» pastāstīja Bērziņš.

Pastāv reāli draudi, ka tas sasniegs Zemes virsmu un tā kritiena rezultātā radītā enerģija būs pielīdzināma 1000 atombumbu sprādzienam, bet atmosfērā pacelsies milzīgi putekļu mākoņi, tā savukārt norādījis kāds Maskavas Astronomijas institūta zinātnieks.

Bērziņš skaidroja: «Protams,

tas neiznīcinātu visu Zemi, bet lokāli tas atstātu graujošas sekas,

jo tas spēks ir lielāks nekā kodolsprādzienam. Ja tas uzkrīt pilsētai, tad tā vieta tiek nopostīta. Ja iekrīt okeānā, tad, protams, ir milzīgs cunami vilnis.»

Kā norādīja «Tautas balss», patlaban zinātnieki meklē risinājumus, kā novērst Apofisa sadursmi ar Zemi.

«Ir izstrādāti dažādi varianti, bet viennozīmīgi nenotiks šī objekta uzspridzināšana, jo tas radītu vēl postošākas sekas - tad Zeme sadurtos ar daudziem maziem asteroīda gabaliem un to enerģijas izkliede radītu tādu pašu graujošu efektu,» sacīja Bērziņš.

Latvijas astrofiziķis uzsvēra, ka esot mērķis šā objekta orbītu nedaudz novirzīt, kā rezultātā nenotiktu Apofisa sadursme ar Zemi.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu