Anulēts pasaules karstuma rekords, kas piederēja Lībijai (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) ir anulējusi līdzšinējo Zemeslodes karstuma rekordu - 1922.gada 13.septembrī Lībijas ziemeļu pilsētā Azizijā reģistrētos +58 grādus pēc Celsija skalas, liecina PMO izplatītais paziņojums.

Šis rekords jau sen tika apšaubīts, tādēļ PMO bija izveidojusi starptautisku izpētes komiteju, kas uz pirmo sanāksmi sanāca 2011.gada 8.februārī. 13 zinātnieki veica rūpīgu pieejamo datu analīzi un 1922.gada septembra laikapstākļu rekonstrukciju. Ceturtdien, 2012.gada 13.septembrī, komiteja paziņoja izmeklēšanas slēdzienu - pirms 90 gadiem Lībijas ziemeļos nebija +58 grādu karstums, tādēļ līdzšinējais rekords ir anulēts.

Galvenie iemesli, kādēļ vecais rekords vairs netiek atzīts, ir termometra neprecizitāte un varbūtēja kļūda tā rādījumu nolasīšanā, jo atrastas liecības, ka tikai divas dienas pirms +58 grādu reģistrēšanas novērojumu stacijā sāka strādāt jauns darbinieks, kas pierakstos bija pieļāvis vairākas acīmredzamas kļūdas. Tāpat tika konstatēta meteoroloģiskās stacijas neatbilstība starptautiskajiem standartiem, kā arī neatbilstība citiem tuvējiem temperatūras rādījumiem - gan laikā, gan telpā.

Turklāt, veicot datormodelēšanu, atklājies, ka kopējā gaisa masa 1922.gada 13.septembrī Lībijā nebija tik karsta, lai divu metru augstumā, kurā tiek veikti temperatūras mērījumi, būtu iespējami +58 grādi. Saskaņā ar laikapstākļu rekonstrukciju faktiskā gaisa temperatūra šajā vietā varēja būt pat septiņus grādus zemāka par ziņoto.

Jaunais oficiāli atzītais pasaules rekords ir 1913.gada 10.jūlijā Nāves ielejā, Kalifornijā, ASV, reģistrētie +56,7 grādi.

Augstākā šogad reģistrētā gaisa temperatūra pasaulē ir +53,6 grādi jūlija pēdējā dienā Kuveitā. Savukārt Nāves ielejā gan šogad, gan pērn tika reģistrēti +53,3 grādi.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu