Spēcīgs Saules uzliesmojums Latvijā var būtiski samazināt gaisa temperatūru (66)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jauns pētījums, kura rezultāti publicēti starptautiskā zinātniskā žurnālā «Atmosfēras ķīmija un fizika», atklāj, ka pēc ļoti spēcīga Saules uzliesmojuma Latvijā iespējama vidējās gaisa temperatūras pazemināšanās par aptuveni četriem grādiem.

Laikapstākļu izmaiņas būtu jūtamas vairāku mēnešu garumā. Viskrasākā gaisa temperatūras pazemināšanās notiktu Krievijā, savukārt Zemes dienvidu puslodē ietekme būtu krietni mazāka. No Saules nākošā protonu plūsma izmainītu Zemes atmosfēras sastāvu un mainītu dominējošo vēju virzienu, tādēļ dažādās pasaules vietās būtu jūtama atšķirīga ietekme, vietumis gaisa temperatūra paaugstinātos, bet pasaulē vidēji tā par pāris grādiem pazeminātos.

Lai uzliesmojums uz Saules būtiski ietekmētu laikapstākļus uz Zemes, tam jābūt ārkārtīgi spēcīgam - līdzīgam 1859.gada notikumam. Togad 1.-2. septembrī tika piedzīvota spēcīgākā magnētiskā vētra cilvēces atmiņā. Tās ietekmē Eiropā un Ziemeļamerikā sabruka telegrāfu sistēma, telegrāfu līniju radītās dzirksteles izraisīja ugunsgrēkus, bet ziemeļblāzma bija tik spoža, ka nakts vidū varēja lasīt avīzes.

Tikai daļa no sekām

Laikapstākļu izmaiņas - straujas gaisa temperatūras svārstības, vētras un spēcīgi nokrišņi - būtu tikai daļa no uzliesmojuma izraisītajām sekām. Lielākās problēmas sagādātu postījumi telekomunikācijām, elektroapgādes sistēmām un cauruļvadu līnijām, 2010.gadā brīdināja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Pēc tik spēcīgas magnētiskās vētras kā 1859.gadā daudzos reģionos elektroapgādes atjaunošana, visticamāk, prasītu vairākus gadus. Bez naudas, elektrības, sakariem un transporta izceltos plašas masu nekārtības un bads, no kura visvairāk ciestu pilsētnieki, savukārt vislabākās izredzes izdzīvot būtu mazattīstītu lauku reģionu iedzīvotājiem, kuru ikdiena nav atkarīga no elektrības un degvielas.

Aktivitātes maksimums

Patlaban tuvojas pašreizējā Saules aktivitātes 11 gadu cikla maksimums, kas gaidāms 2013.gadā. Pašreizējais - divdesmit ceturtais - cikls ir krietni vājāks par iepriekšējiem, un lielu uzliesmojumu uz Saules bijis maz. Prognozes liecina, ka tuvākajās divās desmitgadēs Saules aktivitāte varētu būt ļoti maza. Tas nozīmētu, ka Zeme saņems mazāk Saules siltuma, līdz ar to iespējama neliela globālā atdzišana.

Tomēr zema Saules aktivitāte nenozīmē, ka nav iespējami spēcīgi uzliesmojumi. Daži no spēcīgākajiem uzliesmojumiem, tostarp stiprākais zināmais uzliesmojums 1859.gadā, notika vāju ciklu laikā, kad Saules vidējā aktivitāte bija zema.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu