Latviju sasniedz aukstā gaisa masas; dienā bija +22 grādi (12)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā paaugstinājusies līdz +20..+22 grādiem, bet Kurzemes rietumu piekrastē, vējam iegriežoties no ziemeļrietumiem, tā pazeminājusies līdz +15..+16 grādiem, un no rietumiem palielinās mākoņu daudzums, liecina meteoroloģiskā informācija.

Ceturtdienas vakarpusē un naktī uz piektdienu visu Latviju, sākot no rietumiem, šķērsos aukstā atmosfēras fronte. Tās ietekmē gaidāms īslaicīgs lietus, iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Gaidāmas arī rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas, vietām līdz 20 metriem sekundē, bet vējš ātri norims.

Nakts otrajā pusē Kurzemi sasniegs dažas jaunas lietusgāzes, kas nāks no jūras, iespējams pērkona negaiss. Dienas gaitā arī vietām citviet valstī gaidāmas pērkona lietusgāzes, starp mākoņiem uzspīdēs saule.

Piektdien pastiprināsies dienvidu un rietumu vējš - pēcpusdienā brāzmās līdz 9-14 metriem sekundē, bet Kurzemes rietumu piekrastē vēja brāzmas līdz 16-19 metriem sekundē gaidāmas jau kopš rīta. Gaisa temperatūra naktī un no rīta būs +9..+14 grādu, dienā tā paaugstināsies līdz +13..+17 grādiem.

Rīgā ceturtdienas vakarā gaidāms īslaicīgs lietus, iespējamas pērkona lietusgāzes. Rietumu, ziemeļrietumu vējš īslaicīgi pastiprināsies brāzmās līdz 16, piekrastē - līdz 20 metriem sekundē. Vēlāk naktī vējš norims un iegriezīsies no dienvidiem, piektdien tas brāzmās pastiprināsies līdz 13 metriem sekundē. Dienā iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Gaisa temperatūra paaugstināsies no +11 grādiem rītā līdz +16 grādiem saulainākos mirkļos dienas vidū.

Dienas rekords nav pārspēts

Latgalē gaisa temperatūra līdz pēcpusdienai pakāpusies līdz plus 22 grādiem, taču gaisa temperatūras rekords vēl nav pārspēts.

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija, gaisa temperatūra plkst.16 bija no plus 17 grādiem Kolkā līdz plus 22 grādiem Daugavpilī, bet konkrētās dienas absolūtā maksimuma rekords vēl nekur nav pārspēts.

Vēsturiskie dati liecina, ka līdz plus 22 grādiem šajā dienā gaiss iesilis arī citus gadus. Piemēram, 2005.gadā un 2006.gadā šajā dienā vietām bijis plus 22, plus 23 grādus silts, bet vissiltāk šajā dienā bijis 1947.gadā, kad gaisa temperatūra Mērsragā sasniedza plus 24,9 grādus.

Kā prognozē sinoptiķi, samērā silts saglabāsies arī naktī uz rītdienu, kad gaisa temperatūra nebūs zemāka par plus 9, plus 14 grādiem. Tomēr naktī teritorijas lielākajā daļā gaidāms neliels īslaicīgs lietus, vietām arī pērkona negaiss. Debesis klās mākoņi, tomēr brīžiem tās arī skaidrosies. Pūtīs mēreni stiprs dienvidu puses vējš, kas iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem, daudzviet brāzmās sasniedzot 15 līdz 19 metrus sekundē (m/s).

Arī rīt dienā Latvijas teritoriju šķērsos nokrišņu zonas, kas teritorijas lielākajā daļā atnesīs nelielu īslaicīgu lietu, dažviet iespējams arī pērkona negaisu. Pūtīs mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, kas vietām brāzmās pastiprināsies līdz 15-19 m/s. Savukārt gaisa temperatūra rīt nebūs augstāka par plus 13, plus 16 grādiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu