Latvijā jau plosās vētra, naktī sola orkānu (107)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā naktī un piektdienas rītā nokrišņu daudzums Liepājā un Rucavā sasniedza 19-20 milimetru, savukārt maksimālais vēja ātrums brāzmās Papē bija 23,7 metri sekundē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Savukārt naktī gaidāma viena no lielākajām vētrām pēdējos gados - vēja ātrums brāzmās var sasniegt 40 metru sekundē.

Citviet Kurzemes piekrastē vēja ātrums brāzmās piektdienas rītā sasniedza 19-22 m/s. Šāds vējš Latvijas piekrastē šoruden bijis vairākkārt. Vēlā 27.septembra vakarā Daugavgrīvā tika reģistrētas brāzmas līdz 22 m/s, savukārt 14.septembra vakarā, kā arī naktī uz 24.septembri Ventspils ostā bija brāzmas līdz 23 m/s, naktī uz 9.septembri - līdz 24 m/s.

Spēcīgās vēja brāzmas šorīt izgāzušas Rīgā esošā tirdzniecības parka «Alfa» fasādes fragmentu. Negadījumā cietušo nav, sarunā ar TVNET apstiprināja lielveikala pārvaldītāja «Linstow Center Management» pārstāve Evija Ansonska.

Kā liecina sociālajos tīklos publicētā informācija un fotomateriāli, nelaimes gadījums, kas apdraudēja arī vairāku garāmgājēju dzīvības, noticis ap plkst. 9:45 rītā pie tirdzniecības centra A ieejas.

«Mēs piestājām pie lielveikala «Alfa» ar auto. Pēkšņi sāka pūst spēcīgs vējš, pat mašīnā sēžot jutām vēja brāzmas. Tikpat pēkšņi veikala siena vienkārši nogāzās, es pat nepaspēju noreaģēt, tas notika tik ātri. Bija baisi,» sociālajā tīklā Facebook raksta notikuma aculieciniece Elīna Muradova.

TVNET sazinājās ar tirdzniecības parka pārvaldītāja «Linstow» sabiedrisko attiecību pārstāvi Eviju Ansonsku, kura norādīja, ka šajā nelaimes gadījumā cietušo nav un patlaban bojājuma sekas tiek novērstas.

Vētrā pamatīgi cietusī fasāde gan nav ietekmējusi lielveikala darbību, un uz laiku slēgts ir tikai viens veikals, «Camel Active», kas atradies pie norautās sienas.

Ansonska gan norādīja, ka pagaidām nav zināms, cik ilgu laiku prasīs vētras seku novēršana, arī materiālie zaudējumi pagaidām nav aprēķināti.

Visvairāk līst valsts vidienē

Pēdējās diennakts kopējais nokrišņu daudzums vislielākais ir Ventspilī, kur pagājušajā naktī nolija 15 mm un ceturtdien bija vēl 10 mm nokrišņu.

Piektdienas priekšpusdienā visvairāk līst valsts vidienē. Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra ir +9..+12 grādu un vēja ātrums brāzmās sasniedz 11-17 m/s. Vējš vietām lauzis kokus, piemēram, uz Bauskas šosejas, braucot no Rīgas, aptuveni vienu kilometru pirms Ķekavas koks nokritis pār brauktuvi, informē uzņēmums «Latvijas Valsts ceļi».

Jauns ciklons no Anglijas ļoti strauji virzās uz austrumiem un pastiprinās, tā ietekmē Baltijas jūras dienvidu daļā piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu

gaidāma viena no lielākajām vētrām pēdējos gados - vēja ātrums brāzmās var sasniegt 40 metru sekundē, brīdina sinoptiķi.

Vislielākie postījumi varētu būt Lietuvā

Vētra skars vairākas valstis, lielākie postījumi gaidāmi Lietuvā, kur varētu lūzt tūkstošiem koku. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm arī vietām Latvijas dienvidos vējš sasniegs vētras spēku. Lietuvas pierobežā Kurzemē un Zemgalē, kā arī Latgales dienvidu daļā vēja ātrums brāzmās var sasniegt 20-25 metrus sekundē. Pastāv neliela iespēja, ka

naktī uz sestdienu Rucavas novadu skars orkāns - vējš ar brāzmām līdz 35 m/s.

No ciklona virzības būs atkarīgs, vai vētra skars Latvijas dienvidus vai arī paliks Lietuvā. Atbilstoši pašreizējām prognozēm visai lieli vēja postījumi gaidāmi sestdienas rītā Daugavpilī un citviet Latgales dienvidu daļā, kur būs lielākā vētras varbūtība.

Ciklons nesīs arī pamatīgu lietu - naktī uz sestdienu visā Latvijā līs, daudzviet stipri.

Sākotnēji pūtīs neliels dienvidu vējš, kas pāries austrumu vējā, tad, sākot no valsts rietumiem, iegriezīsies ziemeļu vējš, kam sekos rietumu vējš. Latvijas lielākajā daļā vēja ātrums brāzmās nepārsniegs 10-15 m/s, bet valsts dienvidos dienvidrietumu un rietumu vējš var pāraugt vētrā. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz +5..+9 grādiem.

Sestdien brīžiem spīdēs saule, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un krusa. Pūtīs mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, gaiss iesils līdz +11..+13 grādiem.

Svētdien būs mainīgs mākoņu daudzums. Vietām, dienas gaitā daudzviet gaidāmi īslaicīgi nokrišņi, dažviet ducinās pērkons. Pūtīs mērens dienvidrietumu vējš, kas jūras piekrastē brīžiem pastiprināsies brāzmās līdz 15 m/s. Gaisa temperatūra paaugstināsies no +4..+9 grādiem naktī līdz +10..+13 grādiem dienā. Līdzīgi laikapstākļi būs arī pirmdien.

Komentāri (107)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu