Pirmais sniegs Latvijā gaidāms jau pēcpusdienā (22)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pirmais šā gada rudens sniegs Latvijā gaidāms šodienas pēcpusdienā un vakarā, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi.

Arī Rīgā uzsnigs

Šonakt LVĢMC novērojumu stacijās sniegs vēl nav fiksēts, taču pirmais sniegs tiek prognozēts jau šīs dienas otrajā pusē, bet Rīgā gaidāms tuvākajā naktī un piektdien no rīta.

Kā prognozē sinoptiķi, šodien dienas laikā daudzviet līs, ziemeļos pakāpeniski pārejot slapjā sniegā. Dažviet nokrišņi būs stipri. Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem, jo dienas otrajā pusē atsevišķi ceļa posmi var būt slideni un snigšanas laikā redzamība būs pasliktināta.

Dienvidu puses vējš iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem un pastiprināsies līdz mēreni stipram, vietām brāzmās sasniedzot 15-18 metrus sekundē, vakarā piekrastē līdz pat 20 m/s.

Pērn pirmais sniegs uzsniga naktī uz 13.novembri.

Pērn pirmais sniegs uzsniga naktī uz 13.novembri. Pirmais sniegs tika fiksēts Daugavpilī un Alūksnē, kā arī daudzviet citur austrumu rajonos, taču, tā kā Latviju nebija pārņēmis vērā ņemams sals un zeme nebija sasalusi, nekāda sniega sega neveidojās un tas nokusa uzreiz, līdzko sasniedza zemi.

Latviešu ticējumi par pirmo sniegu vēsta - ja rudenī sniegs kokiem uzsnieg uz lapām, tad būs gara ziema. Ja pirmajā sniegā redz zaķa pēdas, tad tas sniegs pastāvēs. Tāpat ticējumos teikts: cik dienas rudenī pastāv pirmais sniegs, tik reizes ziemā tas nokusīs. Kurā nedēļas dienā uzkrīt pirmais sniegs, tik reižu ziemā atkusnis, proti, ja sniegs uzsnieg pirmdien, tad gaidāms viens atkusnis.

Ja sniegs pirmo reizi uzsnieg dienā, tad to gadu ir veselīgi cilvēki, ja naktī, tad slimīgi un daudz mirst. Kad pirmo sniegu ienes istabā, tad nav blusu.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu