Prognozē vētras izraisītus postījumus (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Naktī uz piektdienu Kurzemes piekrastē, piektdienas rītā arī Vidzemes piekrastē rietumu, ziemeļrietumu vējš pāraugs vētrā, apstiprina jaunākās laika prognozes. Vidzemes piekrastē, tostarp Rīgā, iespējami nopietni vētras postījumi, kad vēja ātrums brāzmās piektdienas rītā var sasniegt 28-30 m/s.

Saskaņā ar Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta mājaslapā pieejamo meteoroloģiskā modeļa prognozi Liepājā un Ventspilī, kā arī citviet Kurzemes rietumu piekrastē stiprākais vējš plosīsies laikā no plkst.4 līdz 9, kad vēja ātrums brāzmās sasniegs 23-26 metrus sekundē (m/s), bet jūras malā - pludmales zonā un ostu teritorijā - gaidāmas brāzmas līdz 27-30 m/s.

Vidzemes piekrastē vētra varētu sākties ap sešiem rītā, bet stiprākais ziemeļrietumu vējš šeit prognozēts laikā no plkst.9 līdz 12, kad vēja ātrums brāzmās var sasniegt 23-26 m/s, ūdens malā - 30 m/s.

Atbilstoši šai prognozei arī galvaspilsētas ziemeļos pie Rīgas jūras līča vēja ātrums brāzmās piektdienas rītā var sasniegt 28-30 m/s, tālāk uz dienvidiem pilsētā vētra nebūs tik stipra, pilsētas centrā nav gaidāmas par 25 m/s lielākas vēja brāzmas. Vētras spēks Rīgā lielā mērā būs atkarīgs no vēja virziena - ja vējš pūtīs vairāk no rietumiem, nevis ziemeļrietumiem, tad pilsētas dienvidu un centrālajā daļā vējš var nesasniegt vētras spēku, bet galvaspilsētas ziemeļos no vētras neizbēgt.

Pārējā valstī piektdien no rīta un dienā gaidāmas vēja brāzmas līdz 15-21 m/s. Latvijas lielākajā daļā brīžiem snigs un puteņos, tomēr diena būs samērā saulaina.

Lielākie vētras postījumi, visticamāk, būs Rīgā un citviet Vidzemes piekrastē, kur vējš lauzīs kokus un nodarīs citus zaudējumus, bet ūdens līmeņa celšanās nebūs liela un neradīs plūdu draudus.

ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodeļa «Global Forecast System» prognoze attiecībā uz vētras ierašanās laiku ir līdzīga Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta mājaslapā pieejamajiem datiem, bet prognozētais vēja ātrums ir nedaudz mazāks.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina parūpēties par to, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, jāzvana pa tālruņa numuru 112.

Daudzdzīvokļu māju iemītnieki ir aicināti pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst. Tās lietas, ko nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina. Privātmāju un lauku iedzīvotājiem jāpārliecinās, vai viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tās nevar aizpūst.

Jāaizver logi, durvis un bēniņu lūkas. Savukārt, ja nepieciešams novietot automašīnu, jāizvēlas vieta, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā. Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo vētru, kā arī rīcību tās laikā, vēlams atstāt ieslēgtu radio vai televizoru.

Vētras laikā iespēju robežās jāuzturas telpās. Lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību. Ja vētras laikā bērniem ir jādodas uz vai no skolas vai ārpusskolas nodarbībām, vēlams viņus pavadīt.

AS «Sadales tīkls» aicina Latvijas iedzīvotājus vētras laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt dzīvību. Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju vai elektroiekārtu tuvumā, piemēram, ja uz elektrolīnijas ir nogāzies vēja nolauzts koks, nemēģināt to novērst pašiem, bet ziņot pa bezmaksas tālruni 80 200 404.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu