Vidzemē, turpinoties snigšanai, bez elektrības tūkstošiem māju (70)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vietām Vidzemē sestdienas rītā turpināja joprojām spēcīgi snigt, sniga arī naktī. Spēcīgā snigšana bija vērojama visai šaurā joslā, kas stiepās no Rīgas jūras līča līdz Krievijas pierobežai. Bez elektrības sniega lauzto koku dēļ ap pulksten 18:30 joprojām bija ap 3000 māju, tikmēr citviet Vidzemē jau atklāta distanču slēpošanas sezona.

Elektrību «pārrauj» lūstoši koki

Bez elektrības sestdienas vakarā vēl ir divi līdz trīs tūkstoši mājsaimniecību, pastāstīja Latvijas energokompānijas «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa atzīmēja, ka kopš dienas vidus elektroatslēgumu skaits samazināts par pusi. «Kopš rīta, vienlaicīgi turpinoties spēcīgai snigšanai līdz dienas vidum, kas izraisīja jaunus bojājumus, kā arī, neskatoties uz ierobežoto piekļuvi, elektroatslēgumu skaits ir samazināts uz pusi - šobrīd norit darbs elektroapgādes atjaunošanai 2000 - 3000 mājsaimniecībām Vidzemē,» teica Bidere.

Vienlaikus viņa norādīja, ka apgrūtināti elektrolīniju atjaunošanas darbi bija, piemēram, Līgatnē, Gaujas Nacionāla parka teritorijā, kur bija jārēķinās ne tikai ar izteiktu reljefu ar gravām, kuru pārvarēt bija iespējams tikai ar kājām, bet arī aizsargājamās teritorijas specifiku.

Dienas vidū bez elektrības 6000 māju

«Latvenergo» pārstāve piebilda, ka tāpat sestdienas laikā notika trašu apsekošana, novērtējot situāciju un apzinot risinājumus specifisku bojājumu novēršanai.

Jau vēstīts, ka sestdien pusdienlaikā bez elektrības Latvijā bija aptuveni 6000 Latvijas energokompānijas «Latvenergo» klientu, taču elektrības atjaunošanu traucēja apgrūtinātā piekļuve elektrolīnijām.

«Latvenergo» preses sekretāre iepriekš norādīja, ka galvenais elektrolīniju bojājumu iemesls ir lūstoši koki, kas pārrauj gaisvadu līnijas. Vietām, iekaroties līnijā, tie ir izgāzuši balstus vairākiem elektrolīnijas posmiem. Koku un zaru lūšanu pastiprina slapjš un sasalstošs sniegs.

Vietām pusmetru biezs sniegs

«Nakts laikā sniega segai vietām sasniedzot vairāk nekā vairāk nekā 25 – 35 centimetrus, un, sniegam krītot lapotos zaros, zem tā svara lūst koki un zari, kas atrodas ārpus elektrolīniju aizsargjoslām. Vakar [piektdien] pēc situācijas stabilizēšanas šāda situācija izveidojās Cēsīs un Līgatnē. Nakts laikā spēcīga snigšana, kas turpināsies arī šodien, radījusi elektroapgādes traucējumus Latvijas Ziemeļaustrumu reģionos – Alūksnē, Gulbenē, elektrolīnijā Smiltene-Valka. Šobrīd vairākos Vidzemes reģionos turpina snigt sniegs, tā apjoms uz koku lapām ir pieaudzis Valmieras apkārtnē,» klāstīja Bidere un piebilda, ka vietām Valmierā sniega segas biezums sasniedz pat 50 centimetrus.

Dziļais sniegs Vidzemē ļāvis atklāt distanču slēpošanas sezonu. Tostarp slēpot iespējams Pļaviņu novada Vietalvas pagasta trasē «Mailes» un Cēsu Olimpiskā centra trasē Priekuļos.

Kā liecina «Latvenergo» meitasuzņēmuma «Sadales tīkls» darbinieku sniegtā informācija, šobrīd daudzviet ir apgrūtināti braukšanas apstākļi arī uz nozīmīgiem ceļiem, bet jo īpaši uz mazākas nozīmes ceļiem – tie ir apledojuši, ar biezu sniega slāni un neizbraucami, teica Bidere un atzīmēja, ka šādos apstākļos, turpinoties snigšanai, piekļuves iespējas bojājuma vietām apgrūtina brigāžu operativitāti un traucē to darbu.

Tāpat viņa norādīja, ka uz nesasalušas zemes veidojoties biezai sniega segai, šobrīd neaizvietojama ir speciālā tehnika, kas visur tiek izmantota – ar ķēdēm aprīkojami paaugstinātas caurgājamības kvadricikli, kā arī trīs speciāli aprīkoti kāpurķēžu traktori – divi no tiem strādā Līgatnē, viens Alūksnē.

Bidere arī pastāstīja, ka, šorīt pulksten 7 no rīta Cēsu, Līgatnes, Alūksnes apkārtnēs uzsākti intensīvi bojājumu novēršanas darbi, piesaistot papildu brigādes un pārceļot spēkus no stihijas mazāk skartajiem reģioniem – kopā 133 brigādes. «Nepārtrauktā darbā, novēršot esošos bojājumus, un šobrīd snigšanas laikā sniega svaram uz kokiem radot papildu slodzi, tādējādi izraisot jaunus avārijas atslēgumus, elektroapgāde tiek atjaunota aptuveni 6000 klientu,» sacīja «Latvenergo» pārstāve.

Darbi vari ieilgt līdz svētdienai

Savukārt «Sadales tīkla» valdes loceklis Raimonsd Skrebs atzina, ka elektrības atjaunošanas darbi visticamāk notiks arī svētdien. «Šogad ir noritējis intensīvs elektrolīniju trašu tīrīšanas darbs, īpaši Vidzemes ziemeļaustrumos – Alūksnes un Gulbenes apkārtnēs. Šeit tika izmantots arī helikopters, vertikāli izzāģējot zarus gar trases malām vairāk nekā 130 km gaisvadu elektrolīniju. Taču smagais sniegs uz nenobirušajām koku lapām gan noliec, gan arī lauž tos kokus un zarus, kas atrodas ārpus aizsargjoslām - tādējādi tiek saplēsti vadi. Šāda situācija var saglabāties ne tikai snigšanas laikā, bet arī ilgāk, ja pazeminās ārgaisa temperatūra. Liela daļa mūsu spēku ir koncentrēti Cēsu un Alūksnes apkaimē, speciālisti strādās gan šodien, gan rītdien,» teica Skrebs.

Kaimiņos -11 un -23 grādu sals

Gaisa temperatūra rīta pusē bija +1..-2 grādi, bet Kurzemes rietumu piekrastē un Vidzemes piekrastē saglabājās līdz +4..+6 grādiem silts laiks. Piektdienas vakarā Vidzemē tika reģistrēta pagaidām zemākā gaisa temperatūra Latvijā šoruden: Priekuļu novērojumu stacijā plkst.21 bija -4,1 grāds.

Sestdienas rītā Igaunijas centrālajā un ziemeļrietumu daļā valda sals līdz -11 grādiem. Vietām Somijas ziemeļos, kā arī Murmanskas apkaimē Krievijā gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -23 grādiem, kas ir jauns oktobra aukstuma rekords.

Rīgā ir skaidrs laiks, pūš dienvidu, dienvidrietumu vējš ar brāzmām līdz septiņiem metriem sekundē, gaisa temperatūra 0..-1 grāds.

Piektdiena vissiltākā bijusi Zosēnos

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -0,7 grādiem Zosēnos līdz +6,8 grādiem Ventspils ostā. Vēja ātrums brāzmās sasniedza 12-22 metrus sekundē, pretvēja piekrastē vējš bija vēl stiprāks, tostarp Ventspils ostā un Daugavgrīvas meteostacijā tika reģistrētas brāzmas attiecīgi līdz 27 un 28 metriem sekundē.

Piektdien visā valstī vairāk vai mazāk sniga un puteņoja, visvairāk sniga Vidzemē, kur saskaņā ar vietējo iedzīvotāju mērījumiem Cēsu apkaimē un Vidzemes augstienē sniega segas biezums vakarā sasniedza 20-25 centimetrus. Daudzviet Latvijā, tostarp Rīgā, bija arī pērkona negaiss un krusa.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu