Kanādas rietumu piekrasti satricina 7,7 balles stipra zemestrīce (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spēcīga, 7,7 balles stipra zemestrīce sestdien vakarā satricinājusi Karalienes Šarlotes salas, Kanādas rietumu piekrastē, izraisot cunami, kas sasniedza ASV Havaju štata salas. Tā kā seismologi tika brīdinājuši par «potenciāli postoša» cunami tuvošanos, cilvēki steidzās pamest Havaju salu piekrastes rajonus.

Tostarp Oahu krastu sasniedza vien salīdzinoši nelieli viļņi, bet Klusā okeāna cunami trauksmes centrs vēlāk apliecināja, ka sliktākais jau ir aiz muguras.

Tomēr centrs brīdināja, ka jūras līmeņa izmaiņas un spēcīgu straumju rašanās joprojām ir iespējama, un tas var radīt draudus peldētājiem un cilvēkiem laivās.

«Šie draudi var saglabāties vēl dažas stundas,» brīdināja centrs.

Nedz Karalienes Šarlotes, nedz Havaju salās zemestrīce un cunami nekādus postījumus nav nodarījuši.

Tostarp Kanādā valdības ārkārtas situāciju dienests apliecināja, ka «šī notikuma dēļ nevienā Britu Kolumbijas piekrastes apgabalā nekāds risks nepastāv».

Tiklīdz izskanēja pirmās ziņas par cunami tuvošanos, Havaju salās tika ieslēgtas trauksmes sirēnas, bet amatpersonas radioviļņos aicināja cilvēkus doties uz augstākiem apvidiem vai arī daudzstāvu ēku augstākajiem stāviem.

Neskaitāmas Helovīna ballītes tika apturētas, cilvēki pameta bārus, restorānus un teātrus, šosejas pēkšņi bija automašīnu pilnas, satrauktajiem iedzīvotājiem un salu viesiem traucoties prom no piekrastes rajoniem.

Sestdien plkst.20.04 pēc vietējā laika (svētdien plkst.5.04 pēc Latvijas laika) reģistrētās zemestrīces epicentrs atradies 139 kilometrus uz dienvidiem no Karalienes Šarlotes salu Masetas pilsētas.

Zemestrīcei sekojuši vairāki pēcgrūdieni, no kuriem daži bijuši pat 4,6 magnitūdas stipri, apliecināja Kanādas amatpersonas.

Zemestrīces izraisītais «cunami var nodarīt postījumus Havaju štata salu krastā», iepriekš brīdināja Klusā okeāna cunami trauksmes centrs, norādot, «ka ir jāsper tūlītēji soļi, lai aizsargātu dzīvības un īpašumu».

«Sākotnējos ziņojumos bija norādīts, ka ir paredzams metru augsts vilnis un ka Kahului, visticamāk, sasniegs lielāks vilnis, iespējams, līdz diviem metriem augsts,» vēsta Honolulu telekanāls KITV.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu